dinsdag 9 juni 2020

Kortsluiting

Het zijn en blijven voorlopig nog bizarre tijden. Steeds vaker ervaar ik bij het tot me nemen van wat er in ons land en de wereld allemaal gebeurd een soort kortsluiting in mijn hersentjes. Een wat?! Hè?!-moment waarbij ik het idee heb iets niet helemaal goed gehoord of begrepen te hebben, maar wat bij nader inzien niet zo blijkt te zijn en ik me in een volledige verbouwereerdheid bevind.

Zo blijken er in ons land nog nertsenfokkerijen te zijn. Dat veroorzaakte niet direct een kortsluiting, maar meer verbazing. Noem me kinderlijk naïef, niet van deze wereld of gewoon dom, dat mag allemaal, maar ik dacht dat er ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw al was besloten dat het fokken en vergassen van nertsen om hun pels niet bij een zichzelf beschaafd noemend land hoort en dus verboden was. Niets blijkt dus minder waar, nu naar voren is gekomen dat het zo gevreesde coronavirus op nertsen kan worden overgebracht die het dan weer op mensen kunnen overbrengen, wat ook is gebeurd. Ik zie daar dan meteen weer een gebbetje van Moeder Natuur in, die als wij het niet doen dan zelf zorgt dat het fokken van nertsen zal stoppen. De kortsluiting ontstond toen ik een nertsenfokkerijmeneer zag die reageerde op het ruimen van zijn besmette fokkerij en met een door emotie overmande intonatie zei: 'Dit is voor ons heel moeilijk, we zijn het niet gewend om moeders met pups te doden'. Krrrzzzggt, kortsluiting in mijn hersenpan, je fokt de dieren om ze te vergassen, Arie! 

Ook het RIVM bezorgt me regelmatig kortsluiting, dat begon al in het prilste begin toen ze heel stellig verkondigden dat het virus vooral een probleem van China was en wij ons hier in Europa daar helemaal niet druk over hoefde te maken. Als laag opgeleide man van middelbare leeftijd vermoedde ik echter al, ten eerste, dat als China ergens mee naar buiten komt wat het land in een niet zo rooskleurig daglicht zet, het al verder, erger en langer aan de gang is dan ze vermelden. En ten tweede, door al het mondiale vliegverkeer is het virus zich al aan het verspreiden. Nou, u weet wat zich allemaal heeft voorgedaan de laatste paar maanden.

Zo zijn er gaandeweg de pandemie wel meer zaken geweest waarin het RIVM er volledig naast zat waarvan ik als nietszeggende burger dat al inzag. Maar het meest stuitende zijn die mondkapjes die nu verplicht zijn in het openbaar vervoer. Het zijn diezelfde mondkapjes waarvan ze eerder zeiden dat het totaal geen zin heeft die te dragen. De wel werkende mondkapjes zijn voor het medisch personeel en mocht je die dragen in de trein, dan kun je een boete verwachten, die kun je ook krijgen als je niet een niet werkend mondkapje draagt. Deze kafkaiaanse maatregel laat zien dat het RIVM denkt dat wij, het gepeupel, randdebiel zijn. 

En het gaat maar door, in dezelfde journaaluitzending waarin met ontzetting werd gereageerd op de grote opkomst bij de demonstratie tegen racisme op de Dam kwam er twee items later het bericht dat men gerust opeengepakt in vliegtuigen op vakantie kan gaan. Krrrzzzggt, het is me wel duidelijk, de economie en het geld zijn, voor sommigen, belangrijker dan wat lullige besmettingen hier en daar, maar meet dan niet zo overduidelijk met twee maten. Volgens het RIVM is de kans dat iemand 'een heel vliegtuig besmet' buitengewoon klein. Ach zo, en hoe zit dat dan in treinen, metro's bussen en trams? Of in theaters, restaurants en musea? En hoe snel vergeten we die ene passagier in 2003 die tijdens een vlucht van Tokio naar Peking 22 van de 120 inzittenden met Sars heeft besmet? Maar de KLM, want daar praten we uitsluitend over, voor het gemak maar even voorbijgaand aan het feit dat er wel meer luchtvaartmaatschappijen zijn die anders opereren, gebruikt high-efficiency particulate air- filters, want de lucht in het vliegtuig wordt voor een groot deel altijd hergebruikt. Bent u daar nog? Kortom, de KLM krijgt op alle coronaregels een uitzonderingspositie. 

Maar laat de KLM iets terugdoen voor de samenleving in ruil voor die miljarden staatssteun. Zo zouden ze rondvluchten boven Nederland kunnen initiëren voor bruiloften, theatervoorstellingen of verjaardagen. Of laten we helemaal out of the box én aan het milieu denken, ze blijven gewoon aan de grond staan en bieden dit alles en meer aan. Omdat vliegtuigen klaarblijkelijk zo veilig zijn hoeft er voor coronabesmetting niet meer gevreesd te worden.

Ik vermoed zomaar dat die kortsluiting nog wel wat vaker zal plaatsvinden. Alleen al die mensen die vinden dat ze gewoon met vliegtuig naar weet ik waar op vakantie kunnen gaan. Geweldig toch. Maar dan dan niet liggen janken als je daar dan strandt omdat er plots een uitbraak is en jij niet meer terug kan, daar was Mark Rutte ook heel helder over, alleen ben ik bang dat hij ook hier de eigen verantwoordelijkheid van mensen ernstig overschat. Om het nog maar niet te hebben over het feit dat je ook niet zo veel te morren hebt als je besmet bent geraakt tijdens je reis of verblijf. Over dat ze ook, zonder het te weten, anderen kunnen besmetten heb ik het maar niet, dat is niet iets waarover deze mensen over het algemeen heel erg nadenken. Krrrzzzgt! 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten