woensdag 8 februari 2023

First Class

Ik heb weer eens een 'complete recordings' cdboxje gekocht. Van First Class deze keer. Jawel, u kent ze wel. In 1974 hadden ze een hit met 'Beach Baby' 🎶 Beach baby, beach baby, there on the sand from july to the end of september....🎶 En dat was het dan ook wel, eigenlijk, maar toch is er nu een boxje met drie cd's met alles wat er opgenomen is. 

First Class was een studiogroep en het nummer 'Beach Baby' is geschreven door John Carter en zijn vrouw Gillian Shakespeare. John heeft het lied samen met Chas Mills en Tony Burrows ingezongen begeleid door een groep sessiemuzikanten. Het is een nummer met mooie Beach Boys achtige samenzang met een nostalgische terugblik op de jaren zestig. John wilde absoluut niet in de spotlight staan. Ook Chas en Tony voelden zich meer op hun gemak in de studio dan op het podium. Op de hoes van het eerste album staan de drie werkelijke vocalisten gebroederlijk naast de mannen die het gezicht van de band waren in tv programma's en in het land, maar die niet op de platen te horen zijn. 

Er komen twee albums uit van First Class en een aantal singles, sommige weer onder verschillende pseudoniemen. Het begeleidende boekje is er uitgebreid maar tegelijkertijd heel onduidelijk over. John en Gillian schreven de nummers maar wie er nou wanneer op te horen is komt op mij over als: wie er maar zin in had deed mee. Op tv lipten anderen dus de nummers. Maar gezien het aantal andere groepen waar met name Tony Burrows zijn stem aan leende (Ivy League, Flowerpot Men, Edison Lighthouse, White Plains en de eerste versie van Brotherhood Of Man) was dat in die dagen niet zo heel ongewoon. 

Is het boxje van First Class een hoogtepunt in de muziekgeschiedenis? Welnee, het is leuke niks aan de hand muziek. In hun thuisland Engeland waren ze lang zo populair niet als in Amerika en natuurlijk Duitsland, maar daar kunnen zelfs mensen als David Hasselhoff en Audrey Landers een bloeiende zangcarrière hebben. Voor de rest van de wereld was het gewoon een one hit wonder. Het boxje bestaat uit de twee albums aangevuld met alle singles, een aantal nummers die al waren opgenomen voor een nooit verschenen derde album, ook nog een aanzet voor een heuse musical (negen nummers waar onder meer Elaine Paige op te horen is) en wat grappige jingles, vanaf 1974 t/m 1983.


Voor het eerste album staan de drie daadwerkelijke vocalisten met de playback band
gezellig samen op de hoes. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten