vrijdag 3 februari 2023

Welk jaar?

De tekst van 'Music' van one hit wonder John Miles is mij uit het hart gegrepen. Muziek neemt een belangrijke plaats in mijn leven in. Het is vrij jong begonnen en duurt nog steeds voort. Met de huidige moderniteiten heb ik al mijn muziek naast op cd óók op een externe harde schijf gezet. Daar is het gerubriceerd compleet met fotootjes van album- en singlehoezen. 

Ingedeeld natuurlijk op album en artiest maar daarnaast ook op genres en jaartallen. Door dat, of een combinatie daarvan, in te voeren kan ik bijvoorbeeld, als ik daar zin in heb, uitsluitend muziek uit een bepaald jaar beluisteren. Als ik 'Dance Classics 70's' invoer zou ik zomaar een bruisend feest kunnen aanrichten. Toets ik 'Vive La France' in dan zouden Matthijs van Nieuwkerk en z'n Snollebol in totale verrukking tot welhaast in het oneindige kunnen luisteren. Alle inzendingen van het Eurovisie Songfestival vanaf 1956? Het is maar een druk op de knop.  U is meer van Nederlandstalig? Ruime keuze in artiesten die u desgewenst, net zoals alles, per artiest, album, jaartal of decennium kunt beluisteren. 

Nu heb ik inmiddels 56981 verschillende nummers, netjes gerubriceerd op en in al die rubriekjes, maar van een klein aantal is het jaartal niet te achterhalen. Het zijn er maar 74, dus op het aantal wat ik heb te verwaarlozen, maar ja, u weet, een lichte vorm van OCD is mij niet vreemd. En ik lig straks zoveel rustiger in mijn kist als het allemaal voor elkaar is. Het gaat om het jaartal wanneer het betreffende nummer is opgenomen, daar bedoel ik mee dat op een cd die is uitgekomen in 2003, waar nummers uit de jaren vijftig opstaan, 2003 niet het juiste jaartal is. Vaak staat het er netjes bij, maar in 74 gevallen dus niet. Het waren er ooit meer, maar zo nu en dan speur ik het wereld wijde web af en vind dan in de diepste krochten ineens een jaartal, maar bij deze 74 is dat tot nog toe niet gelukt. Het gaat naast wat losse nummers om in verhouding een groot aantal liedjes van Nick MacKenzie (Nederlandse zanger jaren 70/80), Zangeres Zonder Naam (U welbekend), Karen Young (Ja, die van 'Hot Shot') en Gisele MacKenzie (Canadese zangeres jaren 50). 

Ik zal binnenkort weer eens een zoektocht beginnen, maar wellicht kunt u me wel helpen. Ik hoor het graag. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten