zondag 12 februari 2023

In Memoriam: Burt Bacharach

U kent, onbewust, meer liedjes van componist Burt Bacharach  dan u nu zo één, twee, drie kunt opnoemen. De man heeft er dan ook meer dan vijfhonderd gecomponeerd. 'Anyone Who Had A Heart', 'They Long To Be Close To You', 'Walk On By', 'Raindrops Keep Falling On My Head', 'There's Always Something There To Remind Me', om er maar, willekeurig, een paar te noemen. Zijn samenwerking met tekstschrijver Hal David zorgde voor een constante stroom hits voor de Amerikaanse zangeres Dionne Warwick, die hem zelfs met succes voor de rechter sleepte toen Burt en Hal hun samenwerking staakten en zij dus geen nieuwe liedjes meer kreeg. Burt noemde het een 'kostbaar en ongelukkig' conflict, wat hij 'stom en verkeerd' heeft afgehandeld. Maar het is later ook wel weer bijgelegd.

Bijzonder was ook dat hij als 28 jarige werd voorgesteld aan de destijds bijna 60 jarige Marlene Dietrich. Zij had een arrangeur en dirigent nodig voor haar internationale tournees. Zij reisden de wereld af en zij vonden elkaar in hun perfectionisme. Marlene noemde de tijd met Burt 'De zevende hemel. Als man is hij alles wat een vrouw zich maar wensen kan. Hoeveel van die mannen zijn er? Voor mij was hij de enige'. Ik ga ervan uit dat ze daarmee hun muzikale samenwerking bedoelde. 

Grappig is ook dat de Nederlandse zangeres Karin Kent in 1966 de eerste Nederlandstalige nummer één hit in de Top 40 scoorde met een compositie van Burt, 'Dans Je De Hele Nacht Met Mij', oorspronkelijk een instrumentaal nummer getiteld 'Dance Mama Dance Papa Dance'  uit de film 'What's New Pussycat'

Burt was vier keer getrouwd, van 1953 tot 1958 met musicalster Paula Stewart, van 1965 tot 1980 met actrice Angie Dickinson, voor de wat ouderen onder u, ze speelde o.m. de hoofdrol in de tv serie 'Pepper'. Zij hadden een dochter, Nikki, die in 2007 is overleden. Van 1982 tot 1991 met tekstschrijver Carole Bayer Sager. Zij adopteerden een zoon, Cristopher. En vanaf 1993 met Jane Hansen, zij kregen samen twee kinderen, Oliver en Raleigh.

Op 8 februari j.l. is Burt overleden. Hij is 94 jaar geworden. 

Met Marlene Dietrich.

Met Dionne Warwick




Geen opmerkingen:

Een reactie posten