dinsdag 14 februari 2023

Gedocumenteerd

U weet wellicht nog dat ik vorig jaar juni met Talitha een weekend naar Roermond ben geweest. De voornaamste reden was dat ik 'De Steenen Trappen' kon zien waar mijn moeder en haar zus tante Jopie in de oorlogsjaren hebben gezeten en waar tante Jopie over geschreven heeft, wat ik middels mijn blog als een feuilleton heb gepubliceerd. Mocht u het nog niet kennen, als u hier klikt vindt u in dat blogje alle links naar de twaalf blogs die er over gaan. 

Voordat we gingen heb ik contact gezocht met gemeente Roermond of het misschien mogelijk was om 'De Steenen Trappen' te bezoeken. Het is al lang geen klooster meer, in het gebouw huizen nu verschillende kantoren, maar er zijn nog veel elementen te zien uit de tijd dat het nog een klooster was. Ik heb dat ooit op tv gezien. Ik kreeg antwoord van adjunct archivaris Saskia, dat was volgens haar niet mogelijk, maar ze verwees me voor de zekerheid door naar het VVV, maar ook daar kreeg ik nul op rekest. Het zij zo. 

Vanzelfsprekend had ik de links naar de blogjes meegestuurd in de mail. Saskia vond het zeer interessant om te lezen en mooi dat ik het zo toegankelijk online had geplaatst. Het leek haar tevens interessant om het verhaal van tante Jopie op te nemen in hun collectie oorlogsdocumentatie. Daar zijn namelijk ook oorlogsdagboeken in opgenomen. Ik vond dat geweldig, want verhalen als die van tante Jopie, hoe klein ook, moeten verteld blijven worden en door de generaties na ons gelezen kunnen worden. 

Anderhalve maand na onze mailwisseling kreeg ik een bericht van Saskia met de mededeling dat het verhaal van tante Jopie is opgenomen in hun archief. Het zou nog wel even kunnen duren voor het in de online inventaris zichtbaar zou zijn. U kent me, ik ben een geduldig mens en wachtte dus rustig af. Van de week keek ik weer eens, en jawel hoor! Het staat online dat het in de collectie is opgenomen. Ze hebben mijn blogs met het verhaal van tante Jopie uitgeprint en bij elkaar in een map gedaan zodat het op verzoek ingezien kan worden. 

Ik vond het wel weer even een momentje. Het verhaal van de oorlog in 'De Steenen Trappen' in Roermond door de ogen van een destijds negentienjarig meisje die, zoals men dat in die dagen noemde, 'in betrekking' was bij een familie waar ze de bombardementen heeft meegemaakt. En ook over de vlucht die ze in barre omstandigheden moesten maken naar Brüggen. Het is nu waar het hoort, in de stad waar het allemaal gebeurde. Het is goed zo.

Jopie van Etten in juni 1945, net na de oorlog. 

De verhalen van tante Jopie opgenomen in de Collectie Oorlogsdocumentatie van Roermond. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten