donderdag 4 mei 2023

4 en 5 mei

Het kan u niet ontgaan zijn dat boze ontevreden mensen sinds enige jaren als teken daarvan de Nederlandse vlag ondersteboven hangen dan wel ondersteboven meevoeren in hun protesten tegen waar ze zich op dat moment tegen afzetten. In de coronaperiode was dat tegen de maatregelen ook de korte tijd dat er mensen met gele hesjes aan het protesteren waren droegen zij een omgekeerde vlag met zich mee en sommige boeren doen het omdat ze zich niet kunnen vinden in het feit dat het voor klimaat en natuur beter is als er minder geboert gaat worden op de manier zoals dat jarenlang is gebeurd. Een omgedraaide vlag dient, zoals u wellicht wel weet, als noodkreet. Het werd in de negentiende eeuw gebruikt in de scheepvaart.

Er zijn boeren die er geld, tijd en energie ingestoken hebben om een hele rits vlaggen omgedraaid op hun land te zetten. Er is een dringende oproep gekomen van nabestaanden van oorlogsslachtoffers om als wij de doden herdenken op 4 mei en de vrijheid vieren op 5 mei de vlaggen, in ieder geval voor deze twee dagen, weer te hangen zoals het hoort. Nu is dat hele omdraaien van de vlag ook omarmt door extreem rechts, die móeten zich ergens boos over maken, dat is hun hele bestaansrecht, ergens tégen zijn, het maakt in feite niet zo heel veel uit wat. 

Er zijn mensen die hun boosheid aan de buitenwereld ventileren met die omgedraaide vlag, die geenszins van plan zijn om aan de oproep van de nabestaanden van oorlogsslachtoffers gehoor te geven. Zij stellen de verraden, gedeporteerde, mishandelde en vermoorde mensen in de Tweede Wereldoorlog als ook de gevallenen in oorlogen daarna gelijk aan hun eigen leed, of soms vinden ze zelfs hun leed veel en veel erger. Ik zag een vrouw met een diep doorploegt gelaat en te zwart geverfd haar in het journaal met droge ogen beweren dat gezien dat wat de boeren aangedaan wordt van hen niet kon worden verwacht dat ze respect gingen tonen voor de oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden door de vlaggen, voor twee dagen, weer goed te hangen. Het bleek Sieta van Keimpema te zijn van Farmers Defence Force wiens melkvee bedrijf kwalitatief zo onder de maat was dat zij, volgens de rechter, terecht uit FrieslandCampina is gezet. Nou, dan weet u wel hoe de vlag erbij hangt (pun intended). 

Nu zijn we dus in een situatie beland waarbij nagenoeg dezelfde mensen die vinden dat de regenboogvlag hen 'door de strot wordt geduwd' zelf de omgedraaide Nederlandse vlag in ieders gezichtsveld zetten, zelfs al schofferen zij er de mensen mee die de vreselijkste dingen hebben meegemaakt in oorlogstijd dan wel nabestaanden zijn van familie en vrienden die zijn omgekomen in oorlogstijd. Walgelijk ja, net wat u zegt. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten