woensdag 10 mei 2023

Eurovisie Songfestival 2023 tweede halve finale 1

Gisteren hebben Finland, Israël, Kroatië, Moldavië, Noorwegen, Portugal, Servië, Tsjechië, Zweden en Zwitserland zich geplaats voor de finale aanstaande zaterdag. Morgen treden er weer zestien andere landen aan die er ook graag bij willen zijn zaterdag. Vandaag de eerste acht.

Denemarken
Breaking My Heart - Reiley
Reiley lijkt zo weggelopen uit de uitermate populaire Netflixserie 'Heartstopper', zo schattig en hij kan nog zingen ook switchend tussen borst- en kopstem. Het toestaan van backingvocals op de muziekband heeft Denemarken met beide handen aangepakt, we horen vocaal van alles in de refreinen waar Reiley dan op meezingt. Sinds een paar jaar mag het, maar zoals ik ooit al eens heb gezegd we zijn op die manier één stap verwijderd van het inzenden van videoclips waarin alles wordt geplaybackt. 

Armenië
Future Lover - Brunette
Het begint als een lieflijk kinderliedje waarin Brunette precies die dingen naar voren brengt die we allemaal wel in een toekomstige liefde zouden willen zien, maar plotseling schreeuwt ze het uit over haar koude handen en het vuur in haar aderen. Ik snap waarom de juiste nog niet is gevonden, Jekyll en Hyde, daar schrikken de mensen van. Wel aardige maar niet opvallende bijdrage. 

Roemenië
D.G.T. - Theodor Andrei
Sommige mannen moeten geen lang haar willen, maar dit geheel terzijde natuurlijk. 'D.G.T.' staat voor 'vingers'. Theodor bezingt een onbereikbare vrouw en hij doet dat met veel passie en geschreeuw ondersteunt door dansers en danseressen in meer of mindere staat van ontkleding. Het is een beetje veel allemaal. 

Estland
Bridges - Alika Milova
Zo zing je een lied. Wat een stem en wat een mooie vrouw. Terug naar de basis waar het ooit allemaal mee begonnen is op het festival. De compositie heeft wel wat weg van Duncan's  'Arcade', maar door Alika's meer dan briljante stem en uitstraling ben je dat snel weer vergeten. Door naar zaterdag!

België
Because Of You - Gustaph
Over geweldige zangstemmen gesproken, de Belgische Gustaph kan er ook wat van. En dat op een jaren tachtig dance muziekje. Partay! Helemaal oké. Alleen, degene die de styling voor hem heeft gedaan tijdens de Belgische nationale finale mag gerust ontslagen worden. Gustaph zag eruit als een kruising tussen Beverley Leslie en Eddy Wally. Dat kan veel beter. 

Cyprus
Break A Broken Heart - Andrew Lambrou
En weer iemand met een geweldige stem, hoewel ik het vocale geweld enkel nog maar in de clip heb gehoord en nog niet live. Een vrij intens lied van Andrew die er ook niet verkeerd uitziet. Griekenland doet in deze finale mee als ook Andrew's geboorteland Australië, dus twee keer twaalf punten zijn al in de pocket. 

IJsland
Power - Diljá Pétursdóttir
Na drie geweldige vocalisten komt Diljá met een vlees noch vis liedje wat ze niet altijd heel zuiver zingt. Gaat 'm niet worden ben ik bang. 

Griekenland
What They Say - Victor Vernicos
Articulatie, lieverd, dan horen de mensen ook wat je zingt, nu is het wat gebrom. Niet enkel Nederland zendt een depressief nummer, ook Griekenland, bij monde van Victor, ziet het leven even niet meer zo zitten. Een nee van mij. 

Denemarken: Reiley.

Estland: Alika Milova.

Cyprus: Andrew Lambrou.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten