dinsdag 9 mei 2023

Eurovisie Songfestival 2023 eerste halve finale 2

Gisteren de eerste acht landen behandeld die vanavond zullen aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, en vandaag de volgende zeven. Van deze vijftien landen gaan er tien door naar de finale aanstaande zaterdag.

Israël
Unicorn - Noa Kirel
Met autotune op de maximale stand zingt Noa precies zoals veel zangeressen van nu zingen in een wat rommelig lied. Ik heb er niet zo veel mee, zit zelfs een beetje in m'n allergie. Maar ik kan me zo voorstellen dat er genoeg mensen zijn die dit helemaal geweldig vinden. 

Moldavië
Soarele Și Luna - Pasha Parfeny
In 2012 deed Pasha ook al mee voor Moldavië en behaalde toen een 11e plaats. Bij dit nummer is goed geluisterd naar de winnaar van vorig jaar (Oekraïne). Hij zingt, gekleed in een kleurig gewaad, een repetitief etnisch liedje over de zon en de maan en over zijn bruid. Twee backingvocalisten met een gewei op hun hoofd alsmede een klein mens op de fluit complementeren het geheel. Mij beklijft het niet.

Zweden
Tattoo - Loreen
De winnares van 2012 doet ook weer mee. Het gigantische wereldwijde succes van haar overwinningslied ('Euphoria') heeft toch niet tot de carrière geleid die ze had gehoopt anders doe je niet nog es mee aan het Eurovisie Songfestival. Dit lied is gewoon een kopie van haar winnende lied, met hetzelfde muzikale sop overgoten en dezelfde stembuiginkjes en wederom een Kate Bush-achtige choreografie. Ik vind haar trouwens nogal schreeuwen in dit overgeproduceerde nummer. Behaalde resultaten in het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Hoewel de idolate songfestivalachterban hun 'queen' nu al een Johnny Logannetje zien doen.

Azerbeidzjan
Tell Me More - TuralTuranX
Een liefdesliedje, rap of een rocksong, de tweelingbroers Tural en Turan Bağmanovlar wisten het denk ik niet zo goed en hebben het allemaal maar in die drie minuten speeltijd gegooid. Daardoor wordt het wat rommelig geheel, hoewel het liefdesliedje-gedeelte wel heel schattig is. 

Tsjechië
My Sister's Crown - Vesna
De groep Vesna bestaat uit zes vrouwen die het over al hun zusters (alle vrouwen van de wereld) hebben in dit Tsjechisch/Engelse lied. Liedjes over vrouwen empowerment zijn er de laatste jaren wel meer op het festival, dit is dan de Oost Europese versie ervan. Live niet altijd helemaal zuiver gezongen, zo zag ik op het wereld wijde web. 

Nederland
Burning Daylight - Mia Nicolai & Dion Cooper
Duncan Laurence heeft meegeschreven aan dit nummer en dat is te horen, een AliExpress versie van 'Arcade', maar dan wat depressiever. Gebracht door twee mensen zonder charisma die door Duncan bij elkaar zijn gezet en geen chemie lijken te hebben in het clipje. Later bleek ook nog dat ze niet kunnen zingen en is het ter elfder ure aangepast zodat ze met hun beperkte stembereik het liedje aankunnen ondersteund door drie backingvocalisten. Maar ik vermoed toch dat dit in deze voorronde zal stranden. 

Finland
Cha Cha Cha - Käärijä
Och kind toch, wat is dit nu weer? Een lied over verschillende dranken van piña colada tot champagne, enigszins wat agressief gebracht door Käärijä en vier vuurrode demonisch grijnzende ballroomdansers met pronte intens gebleekte gebitten. Maar na anderhalve minuut wordt het plots een soort Finse Snollebollekes. Veel backing vocals op de band. Ik ben benieuwd wat dit doet.

Ik wens alle deelnemers heel veel plezier en succes en u natuurlijk ook veel kijk- en luisterplezier. Morgen de eerste acht van de tweede voorronde. 

Moldavië: Pasha Parfeny

Israël: Noa Kirel

Finland: Käärijä







Geen opmerkingen:

Een reactie posten