zaterdag 6 mei 2023

Eurovisie Songfestival 2023

Volgende week is het Eurovisieweek en zal ik o.m. de deelnemers van dit jaar onder de loep nemen. Maar om alvast een voorschot te nemen op die week even wat huishoudelijke mededelingen betreffende de editie van dit jaar, want er zijn wel wat veranderingen. Dit jaar doen er 37 landen mee, Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië hebben zich afgemeld. Het is het kleinste aantal landen sinds 2014. Maar in verhouding met het allereerste festival in 1956 best veel, toen deden er maar 7 landen mee, wel elk met twee liedjes. 

Zoals bekend zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk en de winnaar van vorig jaar (Oekraïne) al verzekerd van een finaleplaats de rest moet zich daar voor kwalificeren in twee halve finales, 15 landen op 9 mei en 16 landen op 11 mei waar er per avond 10 van doorgaan naar de finale op zaterdag 13 mei. 

De afgelopen twee jaar was er een soort proef om achtergrondzang op de band toe te staan en dat is vanaf dit jaar geen experiment meer, het is goed bevonden. Maar backingvocalisten mogen natuurlijk wel live meezingen. Let wel, er mag niet geplaybackt worden, dus iedereen die je op het podium ziet zingen doet dat live. Persoonlijk vind ik het jammer, maar goed, de nieuwe tijd, net wat u zegt. Er zijn landen die daar gretig gebruik van maken.

Het puntensysteem is dit jaar ook anders. In de twee halve finales op 9 en 11 mei worden de acts die doorgaan enkel maar door televoters bepaald. In de finale op 13 mei blijft het zoals het was, 50% publiek en 50% jury. Daarnaast komt er een nieuwe factor bij: 'the rest of the world'. Nee, geen Trinidad & Tobago, Liechtenstein of United States of America, may I have your votes please? Anders zou de puntentelling de hele nacht duren, maar in de halve finales als ook in de finale worden alle internetstemmen van iedereen die niet in één van de deelnemende landen woont bij elkaar geteld als één extra publieksstem. 

Ik heb er zin an, ik vind dat er dit jaar een aantal leuke en goede inzendingen zijn. In verhouding veel bands, en dat terwijl het in de beginjaren was opgezet als een wedstrijd voor componisten en tekstschrijvers en maar één vocalist, hooguit twee mocht(en) het uitvoeren met live orkest. Dat orkest, daar is in 1999 afscheid van genomen, omdat veel landen al werkten met muziek op band was het te duur en ook onzinnig om een voltallig orkest te hebben die merendeels van de tijd werkloos toe zat te kijken.  

Wordt maandag vervolgd met de eerste 8 deelnemers van de eerste halve finale.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten