maandag 2 november 2020

Covers

Zolang er muziek wordt gemaakt, zolang zijn er al covers, muzikanten die liedjes en composities van anderen op hun eigen manier brengen, er iets aan toevoegen of het gewoon kopiëren. Dit met wisselend resultaat, je kunt er eigenlijk voetstoots vanuit gaan dat het origineel negen en een half van de tien keer beter is. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. 

De Zweedse groep ABBA heeft een vrij overzichtelijk repertoire en hun nummers zijn met de beste technische mogelijkheden uit hun bestaansperiode (1972-1982) die er waren tot in de perfectie gecomponeerd en ingezongen. Als men de nummers gaat ontleden komen er hele verrassende zaken naar voren, zo is in menig retrospectief programma over hun muziek aangetoond. Toch zijn er regelmatig andere artiesten die zich aan ABBA nummers wagen, met, voor mij, als afschrikwekkend dieptepunt de film 'Mamma Mia' waarin de terecht gelauwerde actrice Meryl Streep laat horen dat zingen niet één van haar vele kwaliteiten is en toen Pierce Brosnan 'The Winner Takes It All' aanhief voelde ik iets nats aan de zijkant van mijn gezicht en bleek er bloed uit mijn oren te komen. Werkelijk afschuwelijk. Het is voor mij altijd een raadsel gebleven waarom die film zo ongelooflijk goed gescoord heeft. Van ABBA liedjes kun je het best gewoon afblijven, ook als je Cher heet en een vocoder tot je beschikking hebt.

Maar uitzonderingen bevestigen de regel, zo ook hier. De Amerikaanse band The Czars heeft bestaan van 1994 tot 2006. Op hun laatste album. 'Sorry I Made You Cry' hebben ze elf covers opgenomen waaronder het nummer 'Angel Eyes', een uptempo nummer van ABBA waar de heren van The Czars een akoestische versie van hebben gemaakt en er qua gender een andere draai aan hebben gegeven. Het is nu van een vrolijk dansplaatje een hartverscheurende prachtig en intens gezongen tearjerker geworden. Zanger van The Czars, John Grant heeft nu een solocarrière, maar zingt het nummer nog regelmatig. In het clipje hieronder zingt hij het met als tweede stem Conor O'Brien van de Ierse band The Villagers. 

Als het clipje niet te zien is, klik hier
John Grant
Conor O'Brien





Geen opmerkingen:

Een reactie posten