donderdag 5 november 2020

Wat een tijd om in te leven

Het is niet voorbij eer de dikke dame heeft gezongen, maar de dikke huidige president van Amerika meende gisteren toch al te moeten meedelen dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, en dat het in zijn ogen zinloos is de miljoenen stemmen die nog geteld moeten worden ook daadwerkelijk te tellen. Hij wil er zelfs mee naar het Hooggerechtshof stappen om dat voor elkaar te krijgen. Dictators wereldwijd volgen dit alles nauwgezet en maken notities, hier kunnen ze nog wat van opsteken.

Ten tijde van het schrijven van dit blogje zijn er een aantal staten waar Joe Biden nipt heeft gewonnen en de grote oranje kleuter heeft al aangegeven dat er in die staten een hertelling moet komen. Saillant detail is dat in een aantal van die staten hijzelf in 2016 net zo nipt heeft gewonnen, maar men dat toen gewoon erkende zonder hertelling. Mocht het zo zijn dat Donald Trump deze verkiezingen verliest, dan kun je er vergif op innemen dat een gedeelte van zijn idolate en kritiekloze achterban, de deplorables (Amerikaanse tokkies), wiens gemis aan IQ hun hang naar wapenbezit en het gebruiken en goedpraten van geweld doet verklaren, op niet mis te verstane wijze van zich zal doen spreken. Al dan niet aangespoord door Donald zelf. 

Hier in Nederland gaan vandaag de licht aangescherpte maatregelen in van de lockdown-light light. U kunt nu niet meer met dertig man in een bioscoop- of theaterzaal van een voorstelling genieten. Wel kunt u met honderdvijftig tegelijk naar Ikea of met vijfendertig andere paupers bij Action voor de deur in de rij gaan staan om naar binnen te kunnen. Nee, ik snap ook niet veel van de keuzes die hierin gemaakt worden. Maar goed, de besmettingscijfers dalen licht in het algemeen, echter zijn er regio's waar de aantallen veel te hoog blijven en de ziekenhuizen het niet meer aankunnen. En jawel, ik domicilieer in zo'n regio. Nu heeft de overheid aangekondigd dat voor die specifieke regio's er een lokale totale lockdown zou kunnen worden afgekondigd als ook een avondklok.

Nu vind ik een avondklok niet echt relevant, ik bedoel waar wil of kun je heen? Alles is dicht. Een totale lockdown zou inhouden dat scholen en niet essentiĆ«le winkels dicht gaan voor een bepaalde tijd. Dat is niet iets onoverkomelijks, het zijn bijzondere tijden en die vragen nu eenmaal om bijzondere maatregelen en het is belangrijk dat iedereen zijn steentje daaraan bijdraagt. Het is daarom dat ik voor mijn eigen gemoedsrust niet meer zoals voorheen een week vooruit kijk, maar gewoon per dag bekijk hoe het ervoor staat. Het kan zomaar zijn dat mijn regio op slot gaat. In de vorige lockdown-light in het voorjaar vond mijn werkgever zichzelf van essentieel belang, dat is niet zo, maar goed, ik snap dat je als ondernemer de randen van wat mogelijk is opzoekt. Wij bleven dus in bedrijf. Ik heb in het geval van een eventuele totale lockdown van de regio niet de indruk dat de autoriteiten daar nu in mee zullen gaan, maar aan de andere kant verbaasd mij niet zoveel meer aan beweegredenen om iets of iemand wel of niet aan de maatregelen te onderwerpen, er is geen pijl op te trekken. 

We gaan het zien, het zal mij in elk geval de pis niet lauw maken. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten