Wim wou met Willeke, maar Willeke wou niet met Wim, Willeke wou 'De Kleine Waarheid', en dus was het Corrie van Gorp die samen met Wim Sonneveld, want over hem heb ik het, en Willem Nijholt op 21 februari 1971 de première beleefde van hun theatershow. Corrie van Gorp was van oorsprong balletdanseres en van een hoog niveau, ze danste bij het Amsterdams Ballet en begin jaren zestig bij het Nationaal Ballet. Maar Corrie wilde en kon meer.
In de theatershow met Wim en Willem, danste ze, zong ze in ensemblenummers, duetten en solo, en speelde ze uiteenlopende personages in sketches. Deze show werd ook op tv uitgezonden en zo werd Corrie van Gorp bekend bij het grote publiek Het zou de laatste reeks theatervoorstellingen zijn van Wim Sonneveld, hij overleed in 1974 op 56 jarige leeftijd.
Toen André van Duin revues ging maken was er ruimte voor een leading lady en dat werd Corrie. Samen met Frans van Dusschoten vormden ze met z'n drieën jarenlang een gouden trio. In de eerste theatershow zong Corrie 'Me Soezafoon', geschreven door Ellis de Liefde, dat werd rond carnaval op single uitgebracht en een hit. Het waren de jaren dat carnavalsnummers het goed deden. Vanaf dat moment schreef André niet alleen voor zichzelf elk jaar een carnavalshit met een kolderiek typetje, dat deed hij ook voor Corrie. Zo zagen we haar o.a. als tamboer, Alie van de wegenwacht en met de slogan van de Era-reclame 'Zo slank zijn als je dochter' in dikmaakpak de hitparade bestormen. In die jaren keek je uit naar de nieuwe carnavalshits en bijbehorende typetjes van André en Corrie.
Samen hebben ze zich in het collectieve Nederlandse geheugen genesteld als het echtpaar Arie en Bep de Bok. De scene waarin André Corrie als het echtpaar de Bok bij het programma van Willeke Alberti 'Hitboulevard' in het water gooit was hilarisch en is nooit ver weg bij terugkijkprogramma's. Ook in de twee speelfilms die André heeft gemaakt had Corrie een rol.
In 1978 maakt ze een lp met nummers geschreven door de destijds populaire Tol Hansse en Clous van Mechelen. Daarop staat het prachtige 'Zondagmiddag Matinee'. Oververmoeidheid maakte een eind aan haar carrière, ze ging wonen op Aruba maar kwam naar verloop van tijd toch weer terug naar Nederland en woonde de laatste jaren weer in haar geboorteplaats Rotterdam. Ze kwam met enige regelmaat winkelen bij V&D waar ik toen werkte en ze heeft ook wel eens boeken bij me gekocht. Een bescheiden dame met 'iets bekends' waarbij pas in tweede instantie het kwartje valt, ach dat is Corrie!
Nog één keer is ze samen met André als Arie en Bep de Bok op tv verschenen in een reeks tv programma's van André in 2009. Toen ze Richard Groenendijk eens toevertrouwde dat ze nooit echt afscheid heeft genomen en dat eigenlijk wel jammer vond, liet die dat zich geen twee keer zeggen. In 2018 is het kostuum van Bep de Bok als eerbetoon aan Corrie in het Oude Luxor theater ten toon gesteld. Richard merkte gisteren het verdrietige feit op dat daar een kleine biografie van Corrie bijstaat met haar geboorte datum, maar dat nu ook haar sterfdatum erbij vermeld zal worden. Corrie is zondagnacht 22 november overleden in haar slaap, ze is 78 jaar geworden.
Corrie in 1967. |
Met Wim Sonneveld en Willem Nijholt |
Arie en Bep de Bok. |
Corrie verguld met de onthulling in het Nieuw Luxor Theater met burgemeester Ahmed Aboutaleb. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten