zaterdag 16 januari 2021

Herinnert U zich deze nog? #168

MARTY ROBBINS
"EL PASO"
1959
In Nederland waren er nog geen hitparades.


Klik hier als de video niet te zien is.

Countryzanger Marty Robbins schreef het lied 'El Paso' en nam het op 7 april 1959 ook op. Het verscheen op single in oktober van dat jaar. Het werd een ongelooflijk succes. Omdat het lied ruim viereneenhalve minuut duurt, wat in die tijd ongekend lang was, produceerde de platenmaatschappij singles voor radiostations met aan de ene kant de volledige versie en aan de andere kant een versie van nog geen drie minuten. Het overgrote deel van de diskjockeys koos echter voor de lange versie. Terecht, want hier werd nog eens een verhaal verteld.

Marty zingt het lied als ik-figuur die verliefd wordt op Feleena een Mexicaanse danseres in Rosa's Cantina. Als een andere cowboy met haar flirt daagt de ik-figuur hem uit voor een duel en schiet hem dood. Op de vlucht voor wraak en justitie keert hij pas jaren later weer terug naar El Paso vanwege zijn ondraaglijk verlangen naar Feleena. Eenmaal aangekomen wordt hij neergeschoten en sterft in Feleena's armen. Ja, u leest het goed. Hoe een man na zijn dood nog het verhaal wat tot zijn dood heeft geleid op single kan uitbrengen? Geen idee. In 1967 mam John de Mol, inderdaad, de vader van Linda en John en opa van Johnny, er een Nederlandse versie van op. 
 
In 1966 vond Marty het tijd voor een vervolg op 'El Paso', en dat werd 'Feleena'. Het levensverhaal van Feleena wordt, in de derde persoon, nu gebracht vanuit haar perspectief. Waar in het originele nummer haar minnaar pas jaren na het duel terugkomt is het in deze versie de volgende dag al, hij sterft inderdaad in haar armen waarna zij zijn revolver pakt en zelfmoord pleegt. De geesten van het paar zijn nog te horen als het waait in El Paso.

Tien jaar later kwam Marty met het lied 'El Paso City', daarin zit de verteller in een vliegtuig wat boven El Paso vliegt en herinnert hij zich het liedje van lang geleden. De verteller voelt zich verwant met die cowboy. Zou hij diens reïncarnatie zijn?

Marty heeft zo veel meer gedaan dan deze hit, hij bracht in zijn 35 jarige carrière 52 studioalbums uit, 13 verzamelalbums en 100 singles. Hij behaalde 17 maal de eerste plaats van de Hot Country Songs en bereikte 82 maal de single-top 40. Daarnaast acteerde hij in verschillende tv-series en films. Hij was getrouwd met Marizona Baldwin en ze kregen twee kinderen. Marty is op 8 december 1982 op 57 jarige leeftijd overleden aan de complicaties van een hartinfarct. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten