vrijdag 15 januari 2021

Wijsheid en inzicht

Wijsheid komt met de jaren, is een gevleugelde uitspraak, als je ouder wordt maak je je minder druk, ben je vaak wat berustender en krijg je soms verrassende inzichten. Zelf ervaar ik dat zo in ieder geval. Onderstaande inzichten zijn opgetekend van iemand die de zeventig is gepasseerd en op weg is naar de tachtig. Hoewel ik zelf nog niet zover ben qua leeftijd kan ik me er wel goed in vinden. Ik deel het daarom graag met u, want waarom wachten tot je vijftig, zestig of zeventig bent, waarom zouden we deze inzichten niet op elke leeftijd en op elk moment in ons leven in praktijk kunnen brengen?

  1. Na het houden van mijn ouders, broers en zussen, mijn partner, mijn kinderen en mijn vrienden ben ik nu begonnen met van mezelf te houden.
  2. Ik heb me gerealiseerd dat ik geen 'Atlas' ben. De wereld rust niet op mijn schouders
  3. Ik ben gestopt met het onderhandelen met groeten- en fruitverkopers. Een paar stuivers meer zal mij de kop niet kosten, maar het zal hem misschien helpen om te sparen voor het schoolgeld van z'n kinderen.
  4. Ik geeft de serveerster een flinke tip. Het extra geld zal misschien een lach op haar gezicht brengen. Ze zwoegt harder voor haar bestaan dan ik.
  5. Ik ben gestopt om oudere mensen te zeggen dat ze dat verhaal al zo vaak hebben verteld. Dat verhaal brengt ze terug naar zoveel herinneringen en doet hen hun verleden opnieuw beleven.
  6. Ik heb geleerd om mensen niet te verbeteren ook al weet ik dat ze het verkeerd hebben. Het is niet aan mij om iedereen perfect te maken. Een goede sfeer en rust is veel kostbaarder dan perfectie.
  7. Ik geef vrijelijk en royaal complimentjes. Complimenten zijn een stemmingsversterker niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor mij. Een kleine tip voor de ontvanger van een complimentje, wijs ze nooit, NOOIT van de hand, zeg gewoon: 'Dank je wel'.
  8.  Ik heb geleerd om me niet meer druk te maken over een vlekje op mijn shirt. Persoonlijkheid zegt zoveel meer dan uiterlijk vertoon.
  9. Ik loop weg van mensen die mij niet op waarde schatten. Zij weten niet hoeveel ik waard ben, maar ik wel.
  10. Ik blijf kalm als iemand vuil spel speelt in een 'rat race'. Ik ben geen rat noch ben ik in wat voor race dan ook.
  11. Ik heb geleerd me niet te schamen voor mijn emoties. Het zijn mijn emoties en ze maken me mens.
  12. Ik probeer elke dag te leven alsof het de laatste is. Ten slotte kan dat ook zomaar zo zijn.
  13. Ik doe wat me gelukkig maakt, dat ben ik aan mezelf verschuldigd. Je kunt op ieder moment gelukkig zijn. Kies daarvoor!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten