dinsdag 5 januari 2021

In Memoriam: Gerry Marsden

Begin jaren zestig ontstond in de omgeving van Liverpool de zogenaamde 'Mersybeat'-scene, waarmee bands, zangers en zangeressen werden bedoeld die uit Liverpool en de directe omgeving kwamen. De naam is ontleend aan de rivier Mersey die daar stroomt. Beatles, Cilla Black, Freddie & the Dreamers, Searchers zijn enkele voorbeelden van de tientallen acts die er vandaan kwamen. Zo ook Gerry & the Pacemakers met frontman Gerry Marsden, zij waren na de Beatles de succesvolste band uit Liverpool.

Gerry formeerde de band in 1959 met o.m. zijn broer Fred op drums. Net als de Beatles kwamen ze onder contract bij Brian Epstein en speelden in die eerste jaren in dezelfde omgeving als de Fab Four zowel in Liverpool als Hamburg. De groepsnaam was oorspronkelijk Gerry Marsden & the Mars Bars, maar daarover kwam protest van de producenten van de Marsrepen. 

De eerste single van de groep 'How Do You Do It', was met enige tegenzin ook opgenomen door de Beatles, maar die wisten producer George Martin te overtuigen om 'Love Me Do' uit te brengen. Gerry & the Pacemakers scoren er een nummer één hit mee en ook hun twee volgende singles 'I Like It' en 'You'll Never Walk Alone' komen op de eerste plaats terecht. Drie nummer één hits op rij, het was de eerste keer dat het gebeurde in de UK Singles Charts. 

'You'll Never Walk Alone' is oorspronkelijk een liedje uit de musical 'Carousel' uit 1945. Het wordt gezongen door het nichtje van de hoofdrolspeelster als diens man in zijn eigen mes valt en overlijdt. Nadat Gerry & the Pacemakers er een hit mee scoren wordt het door de voetbalclub uit Liverpool geadopteerd als clublied. Maar daar stopte het niet, voetbalclubs wereldwijd nemen het lied over als clublied. Op een onbewaakt ogenblik nam onze eigen Lee Towers het lied op en zo werd zijn wat onverstaanbaar murmelende versie door zijn eigen Rotterdamse voetbalclub Feyenoord als clublied omarmt, ondanks dat ze het aloude 'Hand In Hand Kameraden' van Jacky van Dam al hadden. Wanneer je Lee ziet barst hij gevraagd en ongevraagd in het lied uit. Het lied is door ontelbaar veel artiesten opgenomen en wordt daarnaast direct uit de kast getrokken als er waar ook ter wereld saamhorigheid moet worden uitgedrukt.

Zelf ben ik erg gecharmeerd van het melancholieke 'Ferry Cross The Mersey' van Gerry en zijn mannen uit 1965. In 1967 stopt de band ermee. Gerry Marsden heeft na de Pacemakers een kabbelende carrière op tv. Neemt in de jaren zeventig nog wat singles op en zong, als er aanleiding voor was vanwege ellende en rampspoed, een zoveelste versie van 'You'll Never Walk Alone', al dan niet met andere artiesten, voor het goede doel, zo ook vorig jaar als eerbetoon aan de National Health Service ten tijde van de corona-uitbraak. 

Sinds 1965 was Gerry getrouwd met Pauline Behan en zij hebben twee dochters. Hij is op 3 januari 2021 overleden aan een bloedinfectie in z'n hart. hij is 78 jaar geworden. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten