woensdag 6 januari 2021

Toen was geluk... #76

Eind jaren zeventig tot diep in de jaren tachtig was geen enkele badkamer en toilet compleet zonder de plastic accessoires van Tiger. Het merk bestaat nog steeds, maar de producten zijn met de tijd meegegaan. Spiegels, planchetjes, toiletrolhouders, toiletborstels met houder, toiletbrillen, handdoekhaakjes, kortom alles was te verkrijgen in de kleur van dat moment. Zo in het begin was dat vooral bruin, beige, licht- en donkerblauw en wit. Later kwamen er nog wat andere kleuren bij.

Het summum uit de badkamerlijn was natuurlijk het plastic zitbad. Voornamelijk gekocht door mensen die uit hun kleine etagewoningen uit de jaren vijftig ooit het lavet hadden gesloopt en nu vonden dat ze iets wat op een bad leek, maar het net niet was, in hun kleine doucheruimte moesten plaatsen omdat familie en vrienden in modernere huizen ligbaden hadden. 

Vanzelfsprekend in dezelfde kleuren verkrijgbaar als de overige accessoires. Zelf heb ik nooit de behoefte gehad om zo'n zitbad aan te schaffen, ook niet toen ik in 1987 mijn eerste woning in de Dalfsenstraat in Den Haag betrok. Gebouwd begin jaren vijftig dus oorspronkelijk met lavet, maar die was al verdwenen toen ik er kwam wonen. Een klein stenen 'stoepje' in de douche was het enige wat er nog aan herinnerde. Wel heb ik de andere accessoires van Tiger gekocht, dat was een standaard iets.

Ik ben helemaal geen badmens, ik ben meer een douchemens. In een hotel als er een bad is wil ik er wel eens gebruik van maken, en als ik er eenmaal in lig denk ik:  ja, wat nu. Maar dan is het nog een ligbad. Een zitbad vind, en vond ik, helemaal iets eigenaardigs. Maar ze gingen goed in die dagen, en een snelle blik op het wereld wijde web laat zien dat zitbaden nog steeds verkrijgbaar zijn, alleen niet meer in de kleuren van toen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten