donderdag 28 januari 2021

Niemand in de stad

 'Niemand In De Stad' is een roman van Philip Huff uit 2012 en het gaat over het studentenleven in Amsterdam, en met name de drie vrienden Philip Hofman, Matt de Jager en Jacob van Wijnbergen. Het is enigszins autobiografisch waarbij Philip Hofman het alter ego van de schrijver is. Het boek werd heel goed ontvangen en Philip kreeg in 2013 de Diorapthe Jongerenliteratuurprijs voor het boek. 

In 2018 is het boek verfilmd en ik wilde destijds de film graag gaan zien in de bioscoop, maar op een of andere manier is dat er niet van gekomen, maar onlangs was ie op tv en heb ik van de week de film gezien. Een bioscoop is trouwens een zaal met stoelen waar men vroeger met tientallen tot honderden mensen tegelijk in één ruimte op een groot scherm een film ging bekijken op van te voren besproken plaatsen. Men kon gerust naast vreemden zitten zonder anderhalve meter afstand en zonder het dragen van een mondkapje. 

De film, geregisseerd door Michiel van Erp, werd eveneens heel goed ontvangen en heeft verschillende prijzen en nominaties in de wacht gesleept, en terecht. Wat een prachtige film die ogenschijnlijk over het brallende studentenleven gaat, maar er zitten verschillende lagen in en met name de drie hoofdpersonages gaan ieder op hun eigen manier gesteund door elkaar op weg naar het volwassen worden.

Minne Koole studeerde in 2017 af aan de  Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie en speelt in deze film de hoofdrol van Philip, wat hem meteen een Gouden Kalf-nominatie opleverde. Philip is een kwetsbare wat onzekere jongen die met vallen en opstaan het leven leert kennen. Chris Peters speelt Jacob en ook hij studeerde in 2017 af en had in 2016 al de titelrol in de film 'Tonio'. Jonas Smulders (Matt) heeft sinds 2011 al in verschillende tv-series en films gespeeld. Met z'n drieën zetten ze drie vrienden neer die er voor elkaar zijn, door dik en dun, maar kennen ze elkaar nou echt zo heel goed? Of zijn er toch zaken die ze niet van elkaar weten? In de kleine bijrollen van de ouders zijn niet de minste acteurs gecast.

Ik kan u de film van harte aanbevelen. U moet wel even door één van de eerste scènes heen waarin Jacob een, laten we zeggen, bijzondere weddenschap aangaat, maar daarna kunt u zich laten meevoeren met dit mooie verhaal over vriendschap en volwassen worden.

Chris Peters, Minne Koole en Jonas Smulders.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten