zondag 2 maart 2014

Wim Sonneveld

8 Maart is het precies 40 jaar geleden dat de legendarische Wim Sonneveld op 57 jarige leeftijd is overleden, en gisteren zat ik met vriend Harry in een uitverkocht Luxor theater bij de voorstelling "Wim Sonneveld De Musical". Conny Stuart, Friso Wiegersma en Huub Jansen staan in het ziekenhuis aan het bed van Wim Sonneveld. Ze gaan weer naar huis, en er komt een meisje aan zijn bed, is het de mysterieuze liftster die hem naar het ziekenhuis heeft gebracht nadat hij onwel was geworden of is het een engel?

We gaan terug naar Wim's vroege jeugd en maken grote chronologische stappen door zijn leven waarin Conny, Friso en Huub belangrijke plaatsen innamen. Talrijke liedjes uit Wim's omvangrijke oeuvre passeren de revue die zo mooi passen in zijn levensverhaal.

Wim Sonneveld wordt gespeeld door Tony Neef, die natuurlijk een veel betere zanger is dan Wim dat was, en de liedjes daardoor met veel meer intonatie zingt maar steeds Wim goed benadert in vooral zijn mimiek en maniertjes. Wat was het weer heerlijk om Mariska van Kolck te zien! Zij vertolkt Conny Stuart en wat is het een geweldige vakvrouw, ik was haar een beetje uit het oog verloren, maar deze vrouw kan zo veel, erg fijn om te zien en te horen. Ook fijn om Thomas Cammaert en Cindy Bell te zien die ook samen in de musical "Ramses" zaten als Joop Admiraal en Liesbeth List, Thomas prolongeerde die rol onlangs in de serie over Ramses Shaffy, en ja laat ik er eerlijk over zijn, naast dat hij zeer getalenteerd is, is het ook een erg leuk ventje. Jan Elbertse en Sandra Jonkman complementeren de cast, Jan met een grote staat van dienst en Sandra voor wie dit haar professionele debuut is.

Dit zestal heeft er zichtbaar plezier in, en laten zien en horen hoe tijdloos de liedjes van Wim zijn, met hier en daar een kleine hedendaagse aanpassing of samensmelting van twee nummers, maar meer nog ontroeren de mooie teksten die origineel kunnen blijven omdat ze de tijd hebben doorstaan. We eindigen weer in het ziekenhuis waar de liftster/de engel Wim meeneemt naar de microfoon waar hij het onvermijdelijke "Het Dorp" inzet. Zijn drie vrienden zien geschokt dat Wim, veel te vroeg, is heen gegaan.

We hebben genoten van deze fantastische voorstelling, humor, mooie momenten, ontroering, en ja ik heb weer een traantje weggepinkt, softy die ik ben, en Wim heeft vanaf zijn wolkje toegekeken, een uitverkochte zaal, en hij zag dat het goed was.

Sandra Jonkman, Jan Elbertse, Mariska van Kolck, Tony Neef, Thomas Cammaert en Cindy Bell

1 opmerking:

  1. Helemaal eens met deze recensie, op 1 ding na, Hoe goed Tony ook is, voor mij is Wim toch echt de betere zanger.

    Joke

    BeantwoordenVerwijderen