donderdag 8 mei 2014

Eurovisie Songfestival 2014: Tweede voorronde

Van Armenië, Azerbeidzjan, Hongarije, Montenegro, Nederland, Oekraïne, Rusland, San Marino, IJsland en Zweden weten we al dat ze door mogen naar de finale aanstaande zaterdag. Vanavond gaan nog eens 15 landen de strijd met elkaar aan om uit te maken welke 10 we zaterdag terug gaan zien.

Malta
Coming Home - Firelight
Deze 6 koppige Maltezer band bestaat uit 3 broers en 1 zus en twee leden die geen familie zijn. Ze zijn vorig jaar opgericht en deze deelname is hun eerste wapenfeit. Het liedje klinkt als een folksong, en het kabbelt lekker door, is niks mis mee, maar het springt er niet echt uit.

Israël
Same Heart - Mei Finegold
Een bijdrage met power uit Israël. Mei deed in 2009 mee aan de Israëlische versie van 'Idols'  waar ze derde werd, sindsdien maakte ze 2 albums, heeft ze aan verschillende projecten meegewerkt en staat ze in een musical. Ze werd gevraagd of ze aan dit festival wilde deelnemen met dit resultaat, een krachtig gezongen lied, in half Engels en half Hebreeuws.

Noorwegen
Silent Storm - Carl Espen
Toen Carl 17 jaar was deed hij mee aan een lokale zangcompetitie die hij won, hij deed er verder niets mee. Hij werkte als timmerman, deed vrijwilligerswerk, was portier bij een bar en ging voor zijn militaire dienst naar Kosovo. Zijn nicht Josefin wist dat hij nog steeds graag zanger wilde worden en schreef dit lied voor hem waarmee hij Noorwegen vanavond vertegenwoordigd. Zijn verhaal is interessanter dan het liedje, het is een nogal over de top dramatisch lied die hij op zo'n zeurderige wijze zingt dat je hem eens goed door elkaar wilt schudden, een klap in zijn gezicht wil geven en zeggen "Verman jezelf"!

Georgië
Three Minutes To Earth - Shin & Mariko
Deze groep is zeer bekend in Georgië waar ze als sinds 1999 platen maken. Het is een beetje vreemde bijdrage dit "Three Minutes To Earth", eerst worden er een halve minuut lang ongearticuleerde klanken uitgestoten om vervolgens in een volslagen onbegrijpelijke tekst te verzanden, er worden wat losse zinnen gezongen waardoor het mij totaal onduidelijk is wat met dit lied bedoeld wordt of waar het over gaat.

Polen
My Slowianie We Are Slavic - Donatan & Cleo
Donatan is een producer, muzikant en geluidstechnicus, hij heeft meegewerkt aan meer dan 50 Poolse hiphopalbums. Het schijnt dat hij niet op het podium zal verschijnen vanavond, wel te zien en te horen is Cleo een onbekende zangeres die wordt omschreven als 'het meisje met de Slavische charme en de zwarte stem'
Het lied heeft wel iets weg van de aloude hit "The Clapping Song", en de clip die er bij hoort heeft enige pornografische elementen. Het lied was voor de grap opgenomen als opwarmertje, maar om er nou helemaal niks mee te doen, al een hit in Polen en nu op het festival.

Oostenrijk
Rise Like A Phoenix - Conchita Wurst
Na monsters, een transseksueel, de Toppers, diverse travestie-acts, kinderen, hoog bejaarden en een zingende kalkoen is de tijd rijp voor de vrouw met de baard op het Eurovisie Songfestival. Conchita Wurst is het alter ego van Thomas Neuwirth die in 2006 2e werd bij een TV-talentenjacht in Oostenrijk, na nog even in een boyband gezongen te hebben verdween hij van het toneel om in 2011 als een feniks uit de as te herrijzen als Conchita Wurst, een vrouwelijk personage met een baard. En dat geeft je meteen het gevoel dat Conchita over zichzelf zingt in dit lied, een lied dat niet zou misstaan als thema voor een James Bond film en naadloos in het repertoire van Shirley Bassey zou passen. Als Conchita het lied iets meer met de stem van Thomas zingt in plaats van met het aangeleerde kindvrouwstemmetje ( ik heb het beide gehoord) zou het nog wel wat kunnen worden.

Litouwen
Atttention - Vilija Matačiunaitė
In 2003 en 2004 deed Vilija, als lid van verschillende groepen, al deel aan de voorronde voor het Eurovisie Songfestival, daarnaast bleef ze, zowel binnen als buiten Litouwen, mee doen aan diverse festivals. Dit "Attention" is een enigszins agressief lied wat het het nét niet helemaal heeft.

Finland
Something Better - Softengine
De band Softengine bestaat sinds 2011, na een jaar wilden ze een album opnemen, maar daar was geen geld voor, er volgde een inzamelingsactie en in eigen beheer konden ze het album "Endless Waterfall" opnemen. Zowel publiek als jury kozen dit nummer in de Finse voorronde als beste uit, het is een stevig rocknummer, een genre wat in Finland heel geliefd is. Ik denk niet dat het zal aanslaan op het festival, maar gewonnen hebben de heren toch, want nog tijdens de Finse nationale finale sleepten ze een contract met Sony in de wacht.

Ierland
Heartbeat - Can-linn & Kasey Smith
De groep Can-linn werd speciaal opgericht voor het songfestival, en het liedje is er ook duidelijk voor geschreven, het klinkt als een cliché-songfestivalliedje met een hoog 'heb-ik-dat-al-niet-eens-eerder-gehoord' gehalte. Zangeres Kasey Smith is, in Ierland, bekend van de meidengroep Wonderland die in 2011 uit elkaar ging.

Wit Rusland
Cheesecake - Teo
Tot in Wit Rusland reikt de populariteit van Robin Thicke, getuige deze inzending van Teo wat er veel van weg heeft. Teo heeft al twee keer eerder met het festival te maken gehad, nou ja, bijna dan, tot 2 keer toe werd een door hem voor een andere artiest geschreven liedje wat de nationale finale had gewonnen teruggetrokken. Nu gaat ie dan zelf maar, en voor mij persoonlijk is dit dus de leukste inzending van dit jaar en zou het zomaar mogen winnen. Het is een grappig liedje met een wat onzinnige tekst wat Teo op een vrolijke manier brengt en hij beweegt daarbij lekker soepel over het podium.

Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië
To The Sky - Tijana
Tijana is bekend van repertorie met invloeden van alle landen van het voormalig Joegoslavië, en is dan ook in al deze landen populair. Dit stevige lied is op de CD met een overkill aan vocoders te horen welke live niet te reproduceren zijn, zodat het lied in dat geval wat minder krachtig overkomt.

Zwitserland
Hunter Of Stars - Sebalter
Van 2002 tot 2012 speelde en zong Sebalter in de Folkband Vad Vuc. Hij wilde een solocarrière beginnen en dit "Hunter Of Stars" is zijn eerste single. Het is een vrolijk lied met een catchy fluitje er in, lekker niks-aan-de-hand liedje, niks meer niks minder.

Griekenland
Rise Up - Freaky Fortune & RiskyKidd
Het Griekse duo Freaky Fortune in samenwerking met de in Londen geboren RiskyKidd die een Duitse vader en een Jamaicaanse moeder heeft, hoe internationaal wil je het hebben? Deze inzending is natuurlijk enig, een dancenummer wat zomaar een zomerhit zou kunnen worden, live klinkt het wat vlakjes en ik meen een vocalsample te horen, dat mag natuurlijk niet weten we sinds het debacle van Kroatië in 1999. Dit jaar geen 12 punten van Cyprus, en waar gaan de 12 punten van Griekenland zelf heen, is de vraag die op ieders lippen ligt.

Slovenië
Round And Round - Tinkara Kovač
Negen gouden dan wel platina albums heeft Tinkara al in haar bezit, ze is een hele grote ster in eigen land en was de eerste Sloveense artiest die een eigen show op de Duitse televisie kreeg. Al drie keer nam ze deel aan de Sloveense voorronde en nu staat ze er dan met een lied gezongen in het gedeeltelijk Sloveens en Engels. Het nummer maakt niet zo'n diepe indruk.

Roemenië
Miracle - Paula Seling & Ovi
Altijd leuk om oude bekenden terug te zien, in 2010 deden Paula en Ovi ook al mee voor Roemenië en behaalden toen in de finale een mooie 3e plaats. Dat gaat dit nummer niet redden áls het al naar de finale gaat, het is geen aansprekend lied, ondanks de 'magie' die op het podium plaatsvindt in de vorm van nóg een Paula en Ovi. Hans Klok wordt gek.

Voor alle kandidaten heel veel plezier en succes!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten