vrijdag 30 mei 2014

Toen en Nu: Marcia Barrett

Al tijdens hun hoogtijdagen werd bekend dat alleen Liz Mitchell en Marcia Barrett degene waren die ook daadwerkelijk te horen waren op de platen van Boney M. Producer Frank Farian zong de mannenstem in en wereldhits werden gescoord. Dit werd door iedereen als kennisgeving aangenomen en de hits bleven gewoon komen. Frank probeerde het trucje jaren later nog eens met Milli Vanilli, maar dat werd toen een immense rel waarbij eerdere gewonnen awards door de playbackers moesten worden teruggegeven.

De sound van Boney M. werd naast de muziek mede bepaald door de kenmerkende stem van Liz, maar op de singles "Belfast" en "We Kill The World" plus op een aantal albumtracks zong Marcia de leadvocalen in en die vond ik persoonlijk een veel betere zangstem hebben dan Liz. Het lied "Belfast" was ook speciaal voor Marcia geschreven nog voor ze bij Boney M. kwam, in de vijf jaar daarvoor had ze als soloartiest gewerkt en toen Boney M. net hun eerste hits hadden werd veel van haar repertoire gebruikt voor de optredens. In 1986 had Frank geen zin meer in Boney M. en liet ze aan hun lot over, ze toerden nog rond, maar nieuwe hits kwamen er niet meer. De groep viel uit elkaar.

In 1994 werd bij Marcia kanker geconstateerd en volgde een moeilijke tijd van operaties, chemo's en herstel. De kanker kwam terug, maar wederom heeft ze die overwonnen. Door het plotselinge overlijden van Bobby Farrell kwamen de drie Boney M. dames in 2011 na jaren weer samen in Nederland om hem zijn laatste eer te bewijzen.

Marcia is nu 65 jaar heeft enige soloplaten uitgebracht en een voltooid album "Seasons" wacht op release, maar de zakelijke kant van het verhaal vertraagd dat enigszins. Ik heb wat recente interviews met haar gezien en het is een hele sterke, inspirerende, positieve, goedlachse vrouw die haar fans haar 'fanmily' noemt.1 opmerking:

  1. It is a pitty that she nowadays as lost her voice.But she was a top singer!

    BeantwoordenVerwijderen