vrijdag 9 mei 2014

Tweelingen

Morgen zien we de 17 jarige  Russische tweeling Anastasia en Maria Tolmachevy nogmaals voor hun land op de wip hun bijdrage "Shine" zingen. Afgelopen dinsdag hoorden zij bij de 10 landen die naar de finale mochten, een, volgens mij, misplaatst boegeroep was hun deel. Deze meisjes doen gewoon hun best en hebben niets te maken met de koers die hun land vaart.

Een tweeling dus, voor de eerste tweeling op het festival moeten we heel ver terug in de tijd, naar 1959, daar zongen de zusjes Alice en Ellen Kessler het lied "Heute Abend Woll'n Wir Tanzen Geh'n". En dat deden ze ook, ze waren de eersten die een choreografie hadden op het festival, wat een beetje behelpen was op het ienimini podium. Het waren vedetten in die tijd, en baarden opzien toen ze op hun 40e verschenen in de Italiaanse Playboy. Alice en Ellen zijn nu 77 jaar en nog steeds actief.

In 1980 kwamen voor Luxemburg de Franse tweeling Sophie en Magaly Gilles uit met het vrolijke "Papa Pinguïn". Dat was dan ook meteen het enige vrolijke, Ralph Siegel, die dit jaar de bijdrage van San Marino heeft geschreven, gaf de zusjes ieder  €5000,- als royalty's voor de single die een hele grote hit was in Frankrijk en veel meer heeft opgeleverd, daarna ging het bergafwaarts met hun carrière, ze werden aan de kant gezet door de platenmaatschappij en Magaly liep eind jaren 80 het AIDS-virus op en overleed op 31 jarige leeftijd in 1996. Sophie heeft haar dood nooit kunnen verwerken en woont nu in Zuid Frankrijk waar ze zelden haar flat uitkomt. 

In 2011 en 2012 kwamen de tweelingbroers John en Edward Grimes uit voor Ierland onder de naam Jedward met respectievelijk "Lipstick" en "Waterline". Jedward werd voor het eerst gezien in de Britse X-Factor in 2009 en hebben inmiddels 3 albums op hun naam staan. Dit jaar zijn ze er ook bij omdat ze winnaars waren bij de lollig bedoelde awards voor het hoogste haar en de grootste schoudervullingen in de geschiedenis van het festival. 

Nederland heeft ook ooit eens geprobeerd een tweeling af te vaardigen, in 1999 deden Barbara en Isabelle Kuylenburg als Double Date mee aan de voorronde in Nederland met het door Jan Rot geschreven "E-mail To Berlin". Dat lied werd door de meisjes echter zo vals gezongen dat het als laatste eindigde, maar door de hilariteit alom tóch nog een hitje werd. Barbara heeft in 2005 haar doctoraalbul Engelse taal en cultuur behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Isabelle heeft haar diploma Leraar Gezondheidszorg en Welzijn behaald en werkt als lerares.

Alice & Ellen Kessler

Sophie & Magaly

Jedward

Double Date

Anastasia & Maria TolmachevyGeen opmerkingen:

Een reactie posten