vrijdag 2 mei 2014

Ik vind

Iedereen vindt van alles over alles, maar moet het allemaal luid en duidelijk geventileerd worden? Of is wat jij vindt alleen belangrijk voor jou? Ik vind steeds minder ergens iets van heb ik gemerkt, dat wil zeggen, de overkill aan mensen die hun mening, meestal ongevraagd, mededelen zowel op het wereld wijde web als in het echte leven, hebben een nogal verlammende werking op me. Ik hoef niet mijn mening over iets nog eens toe te voegen als er al vele zijn die op hoge toon of met hoofdletters hun eigen stellige gelijk schreeuwen.

Ze doen maar, mijn zegen hebben ze, en wat ik er van vind, vind ik toch wel ook al zeg ik het niet, mijn haan hoeft geen koning te kraaien, zelfs als ik weet dat ik gelijk heb over één of ander pietluttigheidje en een ander begint rood aan te lopen en er tegenin te gaan, zeg ik zoiets als: "Oh, je hebt vast gelijk ik heb het denk ik verkeerd begrepen". Ik steek er mijn energie niet in om per se gelijk te willen hebben, ik ga die strijd niet aan. Ik weet voor mezelf toch wel beter.

Er is een bepaalde categorie mensen, die ik niet nader zal omschrijven, die denken dat hoe harder ze schreeuwen hoe gelijker hun gelijk is, dat is vanzelfsprekend een misverstand, maar dat zit er nu eenmaal bij ze in, thuis wordt er ook geschreeuwd naar elkaar in plaats van geconverseerd, dus ze weten niet beter. En het zijn vooral deze mensen die de diverse internetfora menen te moeten bestoken met hun visie op allerhande zaken. Het is een soort van schreeuw om aandacht, denk ik, ze willen en moeten gehoord worden, jammer dat het veelal op een negatieve manier is.

Als ik wel eens ergens op wil reageren en ik zie de al geplaatste reacties, dan laat ik het vaak maar, mijn, naar ik meen, genuanceerde mening of ironische opmerking is van nul tot generlei waarde in de al geplaatste stortvloed aan met krachttermen en verwensingen doorspekte diarree van woorden.

Vaak zeg ik, als men mijn mening vraagt over iets basaals, gewoon wat de vraagsteller wil horen, je hóeft namelijk niet altijd te zeggen wat je vindt als je weet dat je er iemand mee kwetst, en nee de "Ik seg altijt wat ik vin" (sic) mensen zijn niet leuker met hun zogenaamde eerlijkheid. In een goed gesprek is het heel goed om je standpunt duidelijk te maken, maar je 'have to choose your battles'.

Wat ik met dit blogje wil aangeven is dat meningen geven en mensen die doorlopend zeggen wat ze vinden de laatste paar jaar is doorgeschoten naar een, in mijn ogen, misplaatst gevoel van een verworvenheid die ten alle tijde ten uitvoer moet worden gebracht. Geloof me dat hoeft niet.

"Zij die nooit hun mening wijzigen, houden meer van zichzelf dan van de waarheid."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten