donderdag 11 september 2014

Fonos; of verwacht het onverwachte: hupsakee!

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid richtte in 2003 Fonos op met als doel het Nederlands muzikale erfgoed voor een breed publiek beschikbaar te houden. Het archief bestond uit producties van Nederlandse makelij (veelal vinyl LP's) die je dan gedigitaliseerd op CD kon bestellen á €19.95 per CD. Kon, want sinds vorig jaar is de website stilgelegd wegens financiële problemen.

Voor mij was het een snoepwinkel, want wat er ook maar was uitgebracht kon je gewoon bij hun bestellen al was het jaren uit de handel. Wel wat prijzig, maar de rechthebbenden kregen daar hun deel van, en dat vond ik netjes. Ik dacht slim te werk te gaan door heel selectief te kiezen voor items die zeker nooit op CD zouden verschijnen. Als eerste bestelde ik de 2 CD's van Willeke Alberti met liedjes uit de TV-serie "De Kleine Waarheid", want ik had uit bronnen dichtbij Willeke vernomen dat de platenmaatschappij daar echt nóóit CD's van zou gaan uitbrengen.....
"De Kleine Waarheid" verscheen op DVD en was zo'n succes dat er werd besloten alsnog alle liedjes op 1 CD uit te brengen á €10,-. Met wat geduld had ik dus veel geld bespaard, want ik kocht die CD natuurlijk wel, want gedigitaliseerd in een echte studio klinkt het veel beter.

Ook had ik de 4 albums van Patricia Paay besteld, want niemand zag daar natuurlijk brood in om dat ooit op CD uit te gaan brengen, zo dacht ik tenminste. Plots vond EMI het een leuk idee om haar albums met veel losse bonustracks in een prachtig boxje uit te geven voor zo'n €17.-. Tellen jullie even mee?

En wat was ik blij met mijn 4 Fonos CD's van Oebele! De heerlijke liedjes van Joop Stokkermans en Harry Geelen gezongen door Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Ab Hofstee, Rob de Nijs en vele gastacteurs en natuurlijk het Oebeler Kinderkoor. Die had ik toch maar mooi in mijn bezit, dat kwam zeker nooit officieel op CD uit. Denk opnieuw.

Gisteren reageerde ik op Facebook op een stelling van FB-vriend Bertus, waar iemand op reageerde waarvan ik aan haar antwoord zag dat het een (voormalig) Oebele/Hamelen kind moest zijn, dus dat vroeg ik ook, en jawel hoor Marcia had in het koor gezeten en vertelde me dat er 9 november een presentatie is van (tromgeroffel.....) een CD-box met 100 Oebele liedjes, naar ik denk de 4 CD's die ik heb aangevuld met vele nooit eerder uitgebrachte liedjes. Wie had dat gedacht? Ik werd helemaal vrolijk van het nieuws, en zong in mijn hoofd meteen 'Oebele is hupsakee!'. Wat een leuk vooruitzicht.

Maar hebben jullie het onderhand opgeteld wat ik aan de Fonos CDtjes heb besteed wat nu officieel, voordeliger en beter van kwaliteit is uitgekomen en binnenkort uitkomt? Nou ja, water onder de brug, muziek is mijn hobby, voor een hobby mag je best wat geld over hebben.




2 opmerkingen:

  1. Ja, helemaal Hupsakee wordt die cd en ik kan je vast verklappen dat het 92 nooit eerder uitgebrachte nummers zijn en slechts 8 van de LP's. Dus heel veel nieuw materiaal. Onder die 8 natuurlijk het prachtige Hoe gaat 't eigenlijk met jou ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is helemaal leuk! Heb ik die cdtjes toch niet voor niets! ;-)

      Verwijderen