woensdag 17 september 2014

Zwanenzang

Ieder voorjaar kijk ik naar ze uit, de twee zwanen die al enige jaren hun nest bouwen bij de vijver voor mijn woning. Ze hebben al heel wat jongen groot gebracht, en ik blijf het fascinerende mooie vogels vinden. De buurt is aan ze gewend en zij aan de buurt, we laten ze, op die ene buurman na die ze van brood voorziet, en waarmee de zwanen dan ook goede vriendjes zijn.
Zo hoort het ook de dieren met respect behandelen.

Ik was dan ook erg geschrokken van het bericht dat op het Veluwemeer twee jongens met een speedboot zondag zwanen hadden nagezeten en zelfs overvaren. De eerste berichten meldden ook dat er zwanen zouden zijn gedood. Zij zelf hadden er veel plezier in en maakte er met hun telefoontjes opnames van, dat was te zien op foto's die mensen van het misselijkmakende gebeuren hadden gemaakt. Je moet je dan wel heel erg vervelen en bovendien ziek in je hoofd zijn om zoiets te doen.

Gisteren stond in de krant dat het ging om twee 15 jarige jongens uit Son en Breugel, zij hadden zich samen met hun ouders bij de politie gemeld, naar aanleiding van de foto's die op social media waren verspreid en de daarbij onlosmakelijk verbonden ongenuanceerde commentaren. Er zou een zwaan zijn geraakt, maar er zijn geen dode dieren gevonden. Buiten het feit dat het in Nederland verboden is om zwanen op te jagen, mag je als 15 jarige ook geen speedbootje besturen, daar moet je 18 voor zijn. De ouders hebben het kind zijn speedboot afgepakt ( nadat ze het in eerste instantie toch ooit eens hebben goedgekeurd) en de jongens hebben een proces-verbaal gekregen. 
Ik ben allang blij dat er geen dieren zijn gedood.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten