woensdag 8 oktober 2014

Flits wil vliegen

De 10 jarige Iza van Meggelen werd zo gepest op school, dat haar lerares juf Claudia, die zelf vroeger is gepest, actie wilde ondernemen. Op een dag is Iza voor de klas gaan staan en heeft met knikkende knieën verteld wat het met haar doet. Het wordt een lang gesprek, en juf Claudia laat de klas gezamenlijk een rapnummer schrijven waarin naar voren komt dat het 'niet cool' is om te pesten.

Maar de echte verandering komt als Claudia de klas een boek laat maken. Iza schrijft een tekst en de voormalige pesters maken tekeningen. Het boekje heet "Flits Wil Vliegen" en het gaat over een konijntje dat wordt gepest door de vogels, omdat hij niet kan vliegen. Maar Flits leert uiteindelijk dat hij weer ander dingen kan die vogels niet kunnen. De boodschap is dat je niet hoeft te veranderen, je bent goed zoals je bent.

Het heeft ook écht iets veranderd in de klas. "Wat Iza met haar verhaal heeft bereikt, is dat de kinderen uit haar klas zich bewust zijn van het pesten. Ze spreken elkaar er ook op aan. 'Dat is niet aardig wat je net zei', zeggen ze dan", verteld Claudia.

Uitgeverij NTH in Sliedrecht gaat het boekje uitgeven, ISBN 978-90-809674-0-3.
Iza heeft haar boekje voor de hele school voorgelezen.

Ik werd zo geraakt door dit verhaal, juf Claudia heeft het goed opgepakt door in plaats van straffen uit te delen de pesters en Iza met elkaar in gesprek te laten gaan, en daarop voort bordurend de rap en het boekje waar iedereen zo trots op is. En dan de ongelofelijke moed van Iza om zich zo kwetsbaar op te stellen tegenover haar 'demonen', en dan ook nog met zo'n mooi verhaal komen, wat een bijzonder meisje.

Samen hebben Iza en de kinderen uit haar klas besloten dat de opbrengst van het boekje gaat naar Sportclub Redo. Daar sporten mensen met een verstandelijke beperking.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten