vrijdag 31 oktober 2014

Fat girls

Vandaag is het Halloween, een feestdag die voornamelijk in de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt gevierd. In Nederland wordt er hier en daar ook wel aan gedaan en dan met name het verkleden in griezelige outfits en het langs de deuren gaan van kinderen voor snoep.

De Amerikaanse winkelketen Walmart dacht er goed aan te doen om aan hun collectie Halloween-outfits een speciale grote matenlijn toe te voegen, gezien de steeds in grotere omvang toenemende bevolking. Ze noemde deze categorie 'Fat Girls'. Het kwam de winkel op Twitter op een storm van kritiek te staan. Ze hebben de naam inmiddels verandert in 'Adult plus-size Halloween Costumes'.

Ik kan hier erg om lachen, dikke mensen willen niet dik genoemd worden. Ook hier in Nederland is obesitas een groot probleem omdat mensen geen maat weten te houden met eten en drinken en te weinig bewegen. Maar er wordt altijd wat verhullend over gesproken, sommigen kunnen zich vanwege hun omvang uitsluitend voortbewegen in een scootmobiel, maar het d-woord blijft uit den boze. Ik weet niet of ze nog bestaan, maar vroeger waren er van die zelfmaakmode tijdschriften, en die voor dikke mensen werd dan voor 'volslanken' genoemd. Volslanken! Er was niks slanks aan.

Buiten het feit dat het voor de dikke mensen zelf erg ongezond is, nemen ze samen met de rokers een groot deel van de ziektenkosten voor hun rekening, nou ja hen, onze rekening, we betalen er allemaal aan mee, want doordat ze te dik zijn hebben hun gewrichten veel te lijden en is de kans op diabetes groter, kennen ze een groter ziekteverzuim of kunnen vanwege hun omvang helemaal niet meer werken en zijn dan daardoor uitkeringsgerechtigd.

Hilarisch vind ik ook dat dikke mensen, met name vrouwen, zélf vinden dat mannen vrouwen met 'een maatje' (lees 8 maatjes) meer veel aantrekkelijker vinden dan slanke vrouwen, zij maken dit beeldend door op hun Facebookpagina een foto te plaatsen van een enorme vrouw die volgens hen dan voor mooi of aantrekkelijk door moet gaan versus een anorexia patiënt. Morbide obesitas of anorexia. Zwart of wit. Vooral geen grijs. Een beetje 'wij van wc-eend adviseren wc-eend'. Ik verdenk ze ervan dat ze dit vooral voor hun eigen zelfbeeld en gemoedsrust doen, de (uiteraard) positieve likes en reacties er op zien ze dan als een goedkeuring voor hun eigen enormiteit en ze nemen dan nog maar een punt gebak met een een dubbele caramel macchiato. "Op Naar Het Hartinfarct" zong Conny Stuart al in de jaren 70.


2 opmerkingen:

 1. De Engelse acteur, schrijver, en komiek Ricky Gervais twitterde laatst "Why is it ok to point out that smoking is bad for your health, but not ok to point out that being obese is? Very odd."

  Hierop reageerde vanzelfsprekend vet veel mensen op, met het excuus dat er ook mensen zijn die door medicijnen dik worden. Daar ben ik het best mee eens, maar niemand wordt een 'f*cking' 25 kilo zwaarder van medicijnen alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, het medicijnenexcuus wordt mij iets te vaak gebruikt om waar te zijn.

   Verwijderen