zondag 19 oktober 2014

Pride

Gisteren haalde vriend Harry me van mijn werk op om eerst een hapje te gaan eten en daarna naar de film te gaan bij Pathé de Kuip. Wij wisten niet dat Feyenoord ging voetballen dus laveerden wij door politiebusjes opgeworpen barricades en werden we naar de juiste parkeerplek gedirigeerd door geüniformeerde mannen en vrouwen. Na het copieuze diner gingen we richting bioscoop om de Engelse film "Pride" te gaan zien, voordat ik beknopt de film bespreek eerst dit:

IEDEREEN MÓET DEZE GEWELDIGE FILM GAAN ZIEN!!!

De film neemt ons mee naar het Engeland van 1984 waar de mijnwerkers aan het staken zijn en het regime van Thatcher het land in een ijzeren greep houdt. We beginnen op de London Gay Pride waar een stel activisten geld wil gaan inzamelen voor de mijnwerkers en hun families. De LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners) is een feit. de groep gaat op bezoek in een klein mijnwerkersstadje in Wales, waar de gemeenschap niet heel erg zit te wachten op een groep homo's, maar gaandeweg ontstaat waardering, zij het niet van iedereen. De Mijnwerkers staan een jaar later klaar voor de homo's als ze met bussen vanuit Wales de Gay Pride van 1985 komen versterken. Het de handen in één slaan van deze twee zeer verschillende groepen mensen heeft er destijds voor gezorgd dat de mijnwerkers met opgeheven hoofd weer konden gaan werken en dat de de homo's door de steun van de mijnwerkersvakbonden gelijke rechten kregen in het Engeland van de jaren 80.

De film verteld veel meer dan dit waargebeurde verhaal, persoonlijke verhaallijnen van de op echte personen gebaseerde personages worden uitgewerkt en er is veel humor, maar ook kan er een traantje worden weggepinkt. De kleding, de inrichting van de woningen, de kapsels, wat heerlijk om weer terug te zien. En dan de soundtrack! Eighties golden oldies! Een feest van herkenning.
Wat mij betreft mag deze film alle denkbare filmprijzen die er zijn winnen.


Gay Pride London 1985

Hilarisch moment in de film als de plattelandsvrouwen het Londense nachtleven in gaan

Daar komen ze aan in Wales de LGSM groep.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten