woensdag 22 oktober 2014

In Memoriam: Seth Gaaikema

Na zijn studie Nederlandse Taal,- en Letterkunde begon Seth Gaaikema met het schrijven van teksten. In de oudejaarsconference van Wim Kan in 1963 waren tekstbijdragen van Seth. Zelf stond hij voor het eerst in 1967 als cabaretier op het toneel. In 1969 maakte hij zijn eerste oudejaarsconference getiteld "Heer Ik Kom Hier Om Te Twijfelen". Hij was zoon van twee doopsgezinde predikanten en het geloof kwam altijd terug in zijn werk. In 1970 deed hij nogmaals een oudejaarsconference "Tien Miljoen Geboden", waarmee hij zijn naam definitief vestigde. In zijn 55 jarige carrière maakte hij 26 eigen programma's waaronder een aantal oudejaarsconference's in de jaren 80 en 90.

Niet iedereen vond de cabaretier Seth Gaaikema even geweldig, hij had een trouwe schare bewonderaars, maar ook even zo vele die hem te ouderwets vonden. Ook bleef hij, net als Youp van 't Hek dat ook doet, hardnekkig liedjes zingen terwijl hij absoluut niet kón zingen. Ondanks dat had hij in 1970 een grote hit met het uit de oudejaarsconference 1969 afkomstige "Wat Een Spreker Is Die Man".

Waar hij wel alom bewondering mee oogste was het schrijven van teksten en zijn vertalingen van buitenlandse musicals naar het Nederlands wat hij zelf altijd 'hertalen' noemde. Seth had het talent om met heel andere bewoordingen dan in de oorspronkelijke (Engelse) tekst toch de betekenis van het lied geheel in tact te houden. Zo werd "With A Little Bit Of Luck", de showstopper uit de musical "My Fair Lady" "As 'T Effe Kan Ja Dan". Hij 'hertaalde' 10 musicals en schreef er zelf 6.

Seth overleed op 21 oktober 2014 aan hartfalen, hij is 75 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten