donderdag 30 oktober 2014

Pensioen 3 daagse

Er is nogal wat te doen om pensioenen, veranderingen, verminderingen, steeds later, kortom de Rijksoverheid heeft op 28, 29 en 30 oktober een 'pensioen 3 daagse' ingesteld. Ik zag het als extra omslag om de Metrokrant. Telefoonnummers, webadressen voor vragen en op www.watmoetikdoenvoormijnpensioen.nl kun je inzicht krijgen in je eigen pensioensituatie.

Voorlopig is het voor mij nog niet zo ver, en als het huidige beleid van het steeds langer doorwerken aanhoudt, zal ik gewoon op de werkvloer inéén zijgen en dus nooit aanspraak maken op wat voor een pensioen dan ook, maar ik heb het toch eens bekeken. Allereerst kreeg ik een onverwachte klap te verduren toen ik zag dat ik zal moeten doorwerken tot 68 jaar en 3 maanden. Bent U daar nog? Wat is er gebeurd met 67 jaar? Als die verhoging in dit tempo doorgaat ben ik zo rond de 90 als ik kan gaan stoppen met werken. Verder viel dat wat ik aan inkomen zal krijgen na pensionering alleszins mee. Een geruststellende gedachte. Vanzelfsprekend mits er zich geen calamiteiten voordoen als gezondheidsproblemen of faillissement.

Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk, laat ik dat voorop stellen, ik heb leuk werk en leuke collega's, maar op een bepaald moment is het wel genoeg geweest, en dat moment is nog niet nu, maar wel nakende want laten we het onder ogen zien, het grootste gedeelte van mijn arbeidzaam leven heb ik al achter me, zelfs met de langer-doorwerken-plannen van de overheid. En daar wil ik toch wat over kwijt; werkgevers zijn helemaal niet zo gelukkig met die plannen, oudere werknemers hebben dan wel heel veel knowhow, ze worden mettertijd ook wat minder productief, hebben recht op seniorenuren en werken dus minder voor hetzelfde salaris, ook hebben ze vaker gezondheidsklachten. Doordat de ouderen langer door moeten werken, kunnen jongeren niet aan een baan komen en zitten noodgedwongen thuis en hebben dan recht op een uitkering, dus kort door de bocht, wat uitgespaard wordt aan pensioenen wordt uitgegeven aan uitkeringen aan jongeren.

Één van de redenen voor mij om op de Partij voor de Dieren te stemmen was hun visie dat iedereen 45 jaar werkt. Als je later begint met werken ga je langer door, maar nooit meer dan 45 jaar. Dat is dus voor iedereen gelijk en zo komt er ook een doorstroming en nog belangrijker, jongeren komen gewoon aan het werk. Voordat het voor mij zover is, zijn we ongeveer 5 regeringen verder en zal er heus nog wel het één en ander veranderen op dit gebied en ik heb nog steeds de (naïeve?) hoop dat men op een bepaald moment tot het inzicht komt dat iedereen langer zal moeten doorwerken niet de juiste weg is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten