zaterdag 11 oktober 2014

Luchtig

"Ik heb er récht op!" "Ja, maar dát pik ik niet!" "Ik ga verhaal halen!" "Ik ga een klacht indienen!" "Dat is discriminatie!" We leven in een tijd dat mensen zich constant tekort gedaan voelen, vinden dat ze aldoor op hun qui vive moeten zijn of ergens niet iets uit te slepen valt, denken dat het leven zich tegen hen heeft gekeerd en zijn daardoor boos op de lucht en verontwaardigd over alles. Het lijkt mij erg vermoeiend om zo in het leven te staan en dat je van jezelf constant beurtelings in de slachtofferrol of in de verdediging moet zitten. Neem het allemaal eens niet zo zwaar, en bekijk het eens wat luchtiger, dat is fijn voor anderen maar ook voor jezelf.

Wat ik las wat de Britse James Lusted is overkomen en zijn nuchtere humorvolle reactie erop, deed mij ook glimlachen en beseffen dat James heel goed in het leven staat. Hij ging met zijn vriendin Chloe op een terrasje zitten en de serveerster gaf de 26 jarige man een kleurplaat met wat kleurpotloden. Toen de iets meer dan een meter lange James zijn stem liet horen, realiseerde de serveerster dat ze een blunder had gemaakt.

"Ik mocht de plaat en de potloden niet houden" zei James. "Nadat ze me had horen praten pakte ze alles op en ging er als een haas vandoor. James is niet boos op de serveerster. "Ik ben mans genoeg om tegen zoiets te kunnen en er de humor van in te zien". De leiding van het etablissement zegt geen woorden te hebben hoezeer het hen spijt wat er is gebeurd. "Godzijdank nemen James en Chloe het sympathiek op".

James is niet op hoge toon verhaal gaan halen, heeft niet een reprimande tegen de serveerster geëist, verwachtte niet een gratis maaltijd, maar zag samen met zijn vriendin de humor er van in. De wereld zou een leukere plaats zijn als meer mensen dat zouden doen in plaats van direct stelling in te nemen en op een doorgeschoten manier hun assertiviteit ten toon te spreiden.

James en Chloe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten