zaterdag 1 juni 2019

Cold Feet

De Britse tv-serie "Cold Feet" kent een bijzonder verloop. De pilotaflevering werd uitgezonden in 1997 en deed niet veel stof opwaaien, totdat het naar het Rose d'Or festival in Montreux werd ingezonden en daar de Zilveren Roos won. Vervolgens werd besloten om zes delen te maken, welke anderhalf jaar na de pilot werden uitgezonden. Er werden uiteindelijk vijf seizoenen gemaakt tussen 1998 en 2003. Het gaat om zes dertigers in Manchester, drie stellen en vrienden van elkaar Adam en Rachel, Pete en Jenny en David en Karen. Het is een zogenaamde comedy-drama, met veel humor maar ook genoeg tranen-momenten.

Na dertien jaar kwam er in 2016 een vervolg van acht afleveringen met dezelfde acteurs, dat was zo'n succes dat er in 2017 en 2018 respectievelijk zeven en zes episodes werden gemaakt. Onlangs werd seizoen acht op Nederland uitgezonden, op een onmogelijk tijdstip, zodat ik het heb opgenomen en nu na drie afleveringen en nog drie te gaan zit ik er weer helemaal in. De vrienden zijn nu vijftigers en hebben puberkinderen, met alle ups en downs die daarbij horen. Adam die zoals veel vijftigers jong wil blijven, zijn haar zwart verft en tot afgrijzen van zijn zoon jong en hip wil blijven doen met te jonge vriendinnen e.d., maar op tijd inziet dat hij een karikatuur van zichzelf aan het worden is, David wie het financieel altijd voor de wind ging, zit zonder werk en geld, Jenny krijgt de diagnose borstkanker, en zo leef ik alweer intens met deze vriendengroep mee, van schaterlachen om vooral de perikelen rond Adam tot traantjes wegpinken bij Jenny's verwerkingsproces.

Het knappe aan de serie is juist die balans tussen ongebreidelde vrolijkheid en heel serieuze onderwerpen die helemaal niet zo vergezocht zijn en waardoor de kijker zich er ook zo goed in kan verplaatsen. En dat de vrienden nu mijn leeftijd hebben geeft ook wel herkenning, vooral als ze met humor hun vijftigjarige zelf zien ten opzichte van de huidige tijd of hoe ze het vroeger allemaal deden toen ze jong waren. Ik hoop dat er een serie negen zal komen, de productiemaatschappij ITV heeft nog niets erover losgelaten. We wachten het af.

Cold Feet 1998: David, Adam, Jenny, Pete, Rachel en Karen. 

Cold Feet 2018: Jenny, Pete, Karen, David en Adam. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten