woensdag 5 juni 2019

In Memoriam: Martine Bijl

"Eigenlijk had ik niet gedacht dat ik het leuk zou vinden, het samenstellen van deze DVD-box. De meeste tv-shows, losse programma's en theaterregistraties had ik na uitzending niet meer, of hooguit nog één keer bekeken. Ik ben niet zo dol met dingen van mezelf. Aan de andere kant: ik wou over de keuze wel alles te zeggen hebben, juist omdát ik nogal kritisch kijk. Ik bedoel, lelijke dingen ga ik niet aan de vergetelheid ontrukken - en ik heb heus wel lelijke dingen gedaan. Maak ik dan nu uit wat mooi of lelijk was? Nou en of! En is dat geschiedvervalsing? Tuurlijk. So what, zou ik zeggen, in dit geval." 

Deze tekst is te lezen in de DVD-box van Martine Bijl die in 2005 uitkwam, en het is zo helemaal Martine, het zichzelf niet te serieus nemen, maar wat nam ze haar werk serieus, ze ging altijd voor kwaliteit. En haar werk bestreek een enorm spectrum, zangeres, actrice, schrijfster, vertaalster, presentatrice, kunstenares. Martine was geen vrouw voor 'de rode loper', al liep ze er beroepshalve natuurlijk wel overheen als ze weer één van die prachtige vertalingen had gedaan van een grote musical. Werken achter de schermen leek haar meer te liggen dan in het volle licht te staan, al staat haar rol van Catharina Bovenkerk die ze negen seizoenen lang in de comedyserie "Het Zonnetje In Huis" speelde menigeen nog helder voor de geest.

In 1985, 1988, 1989 en 1991 maakte Martine vier theatershows waarin ze vanzelfsprekend zong maar ook hilarische typetjes neerzette. Maar begonnen is ze in de jaren zestig als zangeres die van meet af aan repertoire zong waar ze zelf achter stond. In de jaren zeventig was ze één van de panelleden van het legendarische spelprogramma "Wie Van De Drie". In die tijd is ze ook begonnen met het schrijven en illustreren van kinderboeken. Maar liefst veertien musicals heeft Martine vertaald voor Joop van den Ende, van "Aida" tot "We Will Rock You".

Van 2013 t/m 2015 presenteerde ze het uitermate populaire programma "Heel Holland Bakt". In september 2015 kreeg Martine een hersenbloeding waarna ze nooit meer de oude is geworden. Toch heeft ze er twee boeken over geschreven "Hindergroen" (2016) en "Rinkeldekink" (2018). Op 30 mei j.l. is Martine als gevolg van haar hersenbloeding op 71 jarige leeftijd overleden.

Omroep MAX, NPO en Joop van den Ende werken samen aan een mooi uitgebreid 'tv monument' over Martine welke vrijdag om 20.30 uur te zien zal zijn op NPO 1. Het is een nieuw eerbetoon dat deze week nog wordt gemaakt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten