vrijdag 21 juni 2019

Toen en Nu: Maggie Smith

Nooit de volger van trends of wat 'hot', 'in' en mainstream is, ben ik pas recentelijk begonnen met het kijken van de serie "Downton Abbey", een serie die van 2010 tot 2015 heeft gelopen. Al na de eerste aflevering zat ik er middenin en voel me onderdeel van de familie. Ieder personage in de serie heeft zijn of haar eigen verhaallijn en de meest kleurrijke is wel de Dowager Countess of Grantham Violet Crawley, gespeeld door de niet te evenaren Maggie Smith.

Voor iemand die in haar eerste film in 1956 de rol van 'feestganger' speelde heeft Maggie een enorme staat van dienst opgebouwd en niet minder dan 215 nominaties op haar naam staan voor diverse prijzen in haar vakgebied waarvan ze er 58 daadwerkelijk heeft verzilverd. Vanaf 1952 acteert ze in het theater, films en tv-series. Bijzonder is dat ze met het klimmen der jaren juist veel meer is gaan spelen. Ze was o.a. te zien als Moeder Overste in "Sister Act", als Muriel Donnelly in "The Best Exotic Marigold Hotel" en natuurlijk Minerva McGonagall in de Harry Potter-reeks. Als ik haar naam bij een film zie staan, ben ik al om. Zo heb ik alleen door haar naam "My Old Lady" gezien, een aanrader vanzelfsprekend. 

Maggie is twee keer getrouwd geweest, ze heeft twee zoons Chris Larkin en Toby Stephens, die beiden ook acteren, en vijf kleinkinderen. Ze is nu 84 jaar en still going strong. Dit jaar staat ze in het theater met het stuk "A German Life", en filmt ze voor een film die in 2020 uit gaat komen "A Boy Called Christmas". Daarnaast is de speelfilm van "Downton Abbey" afgerond die later dit jaar in de bioscoop te zien zal zijn.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten