dinsdag 4 juni 2019

Cultuur

Het is langs me heen gegaan, maar er blijkt afgelopen vrijdag oproer te zijn geweest bij het distributiecentrum van Blokker in Gouda. Het op een hellend vlak verkerende bedrijf verkocht vanuit hun magazijn tuinsets met kortingen die konden oplopen tot zeventig procent. Daar bleek een bepaald gedeelte van de bevolking gevoelig voor te zijn, een groter deel dan Blokker zelf had ingeschat. Niet alleen mensen uit de omtrek dachten van 'laten we eens gaan kijken', maar vanuit het hele land waren er geïnteresseerden die er gezamenlijk voor zorgden dat de toevoerwegen vast stonden.

Het volk wat erop af was gekomen bleek het gebruikelijke boreale tokkieriaanse legging-trainingspak-slippers-met natte haren op straat-publiek. Dezelfden die volledig over hun toeren raakten toen Intertoys destijds hun cadeaubon van €25,- niet meer kon aannemen vanwege het aanstaande faillissement, en vervolgens medewerkers gingen uitschelden en bedreigen en en passant wat winkeleigendommen molesteerden. Ook hier gedroegen ze zich niet anders toen men in gedeeltes naar binnen kon, vanwege de enorme toeloop. Men ging vanzelfsprekend met elkaar op de vuist, en toen verteld werd dat alles op was en men dientengevolge niet meer naar binnen kon moest de politie er aan te pas komen om de gemoederen tot bedaren te brengen. Sommigen weigerden ook weg te gaan: 'Ik ben gekomen nu blijf ik ook', terwijl er niets meer was en de deuren niet meer open gingen.

Met elkaar op de vuist gaan voor een tuinset, tweeduizend jaar beschaving in één klap weg. Bijzonder ironisch vind ik wel dat een groot deel van deze mensen moord en brand schreeuwen bij schermutselingen als de emoties hoog oplopen bij een azc, maar hier van woede bijna een apoplexie krijgen als blijkt dat alles is uitverkocht. Omgaan met teleurstellingen is hen blijkbaar nooit geleerd, en ik ben bang dat deze zich meestentijds rapide voortplantende bevolkingsgroep het daardoor aan hun gewenste kinderen ook niet leert. Het woord 'nee' wordt niet getolereerd.

Nu vraag ik me af omdat dit soort taferelen zich steeds vaker voordoen of het bij onze tradities hoort? Dan moet het absoluut worden opgenomen in de Canon van Nederland en kan dan ook meteen in het inburgeringsexamen worden verwerkt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten