dinsdag 11 juni 2019

Herinnert U zich deze nog? #139

HOUSTON GRAND OPERA ORCHESTRA AND CHORUS
CONDUCTED BY GUNTER SCHULLER 
"AUNT DINAH HAS BLOWED THE HORN/
WE WILL REST AWHILE" 
1976
Aantal weken: 6
Hoogste positie: 5


Zo nu en dan komt er een nummer de hitparade binnen wat kan worden getypeerd als een vreemde eend in de bijt. Deze single is zo'n nummer. Het komt uit de opera "Treemonisha"   geschreven door Scott Joplin. Het is de enige opera die hij heeft geschreven, Scott was een ster vanwege zijn rags, maar als Afro-Amerikaan in die tijd, werd hij niet in staat geacht een serieuze opera te maken. Het lukte hem niet "Treemonisha" uitgevoerd te krijgen. Hij heeft het daardoor in 1911 zelf uitgegeven. 

Pas in 1972 werd de opera voor het eerst door een amateurgezelschap opgevoerd, toen kwam er belangstelling voor "Treemonisha", waardoor er in 1976 een professionele uitvoering volgde door de Houston Grand Opera onder leiding van componist, muziekpedagoog, fluitist, hoornist en dirigent Gunther Schuller, kind van Duitse emigranten. 

De single "Aunt Dinah Has Blowed The Horn/We Will Rest Awhile" was een excerpt van die opera en een onverwachte hit. Op het filmpje op onnavolgbare wijze in beeld gebracht door het ballet van Penney de Jager. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten