woensdag 26 juni 2019

Herinnert U zich deze nog? 140

PAPER LACE 
"THE NIGHT CHICAGO DIED"
1974
Aantal weken: 10
Hoogste positie: 2


De Britse band Paper Lace kwam uit Nottingham en werd in 1967 geformeerd, en na wat geflopte singles hadden ze in 1974 hun eerste hit met "Billy Don't Be A Hero", daarna kwam deze single uit en werd hun grootste hit, zelfs in de Verenigde Staten. De band heeft wat personeelswisselingen gekend, maar ten tijde van de grote hits bestond deze uit Philip Wright, Mick Vaughan, Cliff Fish, Chris Morris en Carlo Santanna. Wat niet zo heel gebruikelijk is, is dat de leadvocalist, Philip, tevens de drummer was. 

"The Night Chicago Died" is licht geïnspireerd op het Valentijnsdagbloedbad in 1929, maar niet meer dan dat. De naam van Al Capone is in feite het enige wat daarmee in verband gebracht kan worden, de rest van de tekst in het nummer gaat over een fictieve gebeurtenis. Zelfs de plek waar het in het lied allemaal gebeurd. 'the East Side of Chicago', bestaat niet eens. Lake Michigan ligt aan het oosten van Chicago. De tekstschrijvers, Peter Callender en Mitch Murray, vertelden dat hun kennis van de stad in die periode was gebaseerd op gangsterfilms. De single werd destijds wel naar de burgemeester van Chicago gestuurd, die het een verschrikkelijk nummer vond.

Maar zoals gezegd een grote hit werd het wel. De groep heeft bestaan tot 1980 en hadden in 1978 nog een verrassende hit samen met het voetbalelftal uit Nottingham, Nottingham Forest: "We've Got The Whole World In Our Hands". Een stadionhymne die door het elftal, zoals gebruikelijk in die kringen, werd ingezongen met hun stemmen drie octaven lager dan ze eigenlijk zijn. Bijzonder is dat het in Nederland een grotere hit werd dan in het Verenigd Koninkrijk. 

Sinds het uiteengaan van de groep zijn er door de jaren heen veel reïncarnaties geweest met oude en nieuwe bandleden, en nu zijn er zoals vaak gebeurd met bands uit die periode twee Paper Lace's met elk een aantal originele bandleden van ooit. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten