maandag 24 juni 2019

Neonazifestival

Wereldwijd zit extreem rechts weer stevig in het zadel, kijk naar de Verenigde Staten, Brazilië, Turkije en dichterbij huis, Italië en België. Vergeet ook ons eigen land niet met partijen als de PVV en FvD die, als ik zo op social media kijk, een kritiekloze veelal anonieme achterban hebben die chronisch boos en verongelijkt is over ongeveer alles. Bij mensen van mijn leeftijd en ouder die zo in het leven staan moet het een geruststellende gedachte zijn dat ze niet zo lang meer hoeven, maar voor jongeren in die kringen zal het constante chagrijnig zijn en het overal tegen ageren toch intens vermoeiend en levensvreugde beperkend werken.

Ze hebben over zichzelf ook een vrij negatief zelfbeeld als ze anderen met een wat bredere blik op de maatschappij 'Gutmenschen' noemen, wat hen dus automatisch 'Slechtmenschen' zou maken. Daarnaast het feit dat, uitzonderingen daar gelaten, een groot deel alle scheldkanonnades en intense haatberichten doorgaans doorspekt met taal- en stijlfouten anoniem ventileren, geeft ook wel aan dat er enig besef is, hoe klein ook, dat het allemaal niet zo fris is wat ze doen.

Extreem rechts is dus weer terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest, maar door middel van het wereld wijde web zijn ze wat duidelijker zichtbaar. Hoewel het mij echt verbijsterd dat men bij verkiezingen willens en wetens op extreem rechtse kandidaten stemt, met als afschrikwekkende resultaten de presidenten van de Verenigde Staten en Brazilië. Hoe komt het dat een bepaald blijkbaar licht beïnvloedbaar deel van de bevolking blind achter ideeën aanloopt waarvan we zo'n 75 jaar geleden de afschuwelijke uitwerkingen hebben gezien?

Ik begrijp dat de natuur van de mensheid af wil, dat is aan alles te merken wat er gebeurt met als meest merkbare de klimaatverandering, die in ultra rechtse kringen natuurlijk als 'fake news' wordt afgedaan. Zou het zo kunnen zijn dat op één of andere manier een genetische verandering plaatsvindt waarbij de meest makkelijk te manipuleren mensen als eerste overstag gaan en de mensheid zo de eigen ondergang in werking zet? Het is zomaar een gedachte en een mooi idee voor een filmscenario, maar ik zou het beter kunnen begrijpen dan dat men alle aantoonbare bewijzen dat het al over twaalven is voor het voortbestaan van de mensheid rücksichtslos naar de prullenbak verwijst.

Toch zie ik als positief Gutmensch de zilveren lijntjes, ik had schik in wat de 2400 inwoners van het plaatsje Ostritz in Duitsland hebben gedaan. Er werd in hun dorp een een neonazifestival gehouden. Ja, ik heb bij het lezen van dat woord ook even met mijn ogen geknipperd en het op me in moeten laten werken. Ze zaten er niet op te wachten. Nu had de rechter al bepaald dat er een alcoholverbod zou komen op het festivalterrein, want neonazi's zijn al niet de gezelligste, en opgezweept door de muziek en teksten van extreem rechtse bands gelardeerd met alcohol worden ze er niet zachtaardiger op. Om er zeker van te zijn dat de bezoekers geen drank zouden inslaan bij de supermarkt van Ostritz, hebben de inwoners met elkaar de hele voorraad opgekocht. De zaken met humor bestrijden, vooral tegen hen die totaal geen humor lijken te hebben, moet zo lang mogelijk worden volgehouden. Humor blijft toch de kurk waarop we drijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten