woensdag 14 augustus 2013

Achter de kandelaar

President Obama blies nogal hoog van de toren toen hij van de week de wens uitsprak dat veel homoseksuele sporters er maar met medailles vandoor moesten gaan deze komende winterspelen in het homofobe Rusland. Laat hij vooral ook eerst eens in eigen land kijken waar Stephen Soderbergh van geen enkele filmstudio budget kon krijgen voor de fantastische film "Behind The Candelabra", ondanks de grote namen die er aan meedoen: Michael Douglas, Matt Damon, Dan Ackroyd, Rob Lowe en Debbie Reynolds.

De film gaat over de laatste 10 jaar van het leven van de flamboyante en homoseksuele entertainer Liberace en zijn lover Scott. Daar is Amerika blijkbaar nog niet aan toe. Stephen is toen in zee gegaan met HBO waardoor de film in Amerika op TV in première ging en daardoor is uitgesloten in de race voor de Oscars.

Heel zonde want Michael Douglas speelt de rol van Liberace heel oscarwaardig. Hij had er een typetje van kunnen maken maar je ziet een mens van vlees en bloed die naar liefde hunkert en verstrikt raakt in zijn eigen geschapen wereld. Matt Damon geeft hem goed tegenspel als de naïeve Scott wiens leven totaal veranderd als vriendje van de ster, eerst ten goede maar later leert hij ook de schaduwkant ervan kennen.

De opnames van Liberace's huis zijn gemaakt in en om het huis van de nog steeds levende legende Zsa Zsa Gabor, die ongewild nog even voorbij komt in de vorm van Debbie Reynolds die haar bekende Zsa Zsa Gabor immitatiestem opzet als de Poolse moeder van Liberace.

Wat ik grappig vind is dat acteurs Michael Douglas en Matt Damon die vooral bekend zijn van het spelen van alpha mannen, de hemel in worden geprezen dat ze zo goed een homoseksueel karakter neer kunnen zetten. Hallo! Het zijn acteurs! Het is hun beroep! Ik vind dat ze beiden heel goed een geloofwaardig MENS neerzetten.
Trouwens je hoort dit soort "complimenten" nooit als een gay acteur een hetero neerzet, maar dit ter zijde.

De film is hier natuurlijk wel in de bioscopen te zien en ik vind het een aanrader vanwege de uitstekende acteerprestaties en er van Liberace niet meer karikatuur wordt gemaakt dan hij zelf al die jaren al deed.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten