zaterdag 3 augustus 2013

Omdat het kan

Onwetend als ik ben dacht ik dat Gay Pride de zaterdag, vandaag dus, was waarop de botenparade wordt gehouden. Wrong. De botenparade is de apotheose van een hele week met diverse culturele, sportieve en maatschappelijke activiteiten, en dat in z'n totaal is dus de Gay Pride. Een mens leert iedere dag.

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komt de discussie weer los dat het 'overdreven' is al die gillende, met boa's en glitters behangen schaars geklede homo's op die boten. "Hier in Nederland is het toch al lang geaccepteerd, het is nergens voor nodig, bovendien zetten ze op die manier een heel vertekend beeld neer" Je hoort het ieder jaar weer.

Allereerst, worden er in Nederland nog steeds homoparen uit hun huis gepest, homo's al dan niet openlijk gediscrimineerd, gechanteerd en mishandeld vanwege hun geaardheid. En werden vorig jaar de deelnemers van de eerste Turkse boot die meevoer in de tocht door andere in Nederland wonende Turken met de dood bedreigd. Dit zijn dus mensen die er voor gekozen hebben hier te komen wonen en gebruik maken van alle (financiële) verworvenheden die Nederland ze te bieden heeft, maar wel aan hun middeleeuwse niet westerse gedachtengoed wensen vast te houden.
Daarnaast wordt er bij stil gestaan dat dit feest, want dat is het, hier in Nederland gevierd kán en mág worden, er zijn zoveel landen waar homo's gevangen gezet worden, mishandeld en zelfs de doodstraf krijgen.

En dat is meteen een mooi bruggetje naar wat er de afgelopen tijd in Rusland allemaal plaatsvindt. In januari is daar de antihomowet van kracht gegaan, het is een verbod op propaganda voor 'niet traditionele relaties'. Daar bedoelen ze relaties mee die niet tot nageslacht leiden. Dit komt natuurlijk uit het zieke brein van president Poetin, de man die zichzelf zó graag neerzet als viriele überman dat het lachwekkend wordt. Vanwaar dat overcompenserende gedrag? Vanwaar die haat tegen homo's? Ik heb wel een idee, maar zeg niks.

Erger is dat het grootste deel van de Russische bevolking het met hem eens is, aan de andere kant wordt een eigen, afwijkende mening in Rusland niet echt gewaardeerd, dus is het niet verbazingwekkend. Wat nog erger is, is dat er groepen neonazi's (lees: éénhersencelligen) zijn die denken dat homoseksualiteit hetzelfde is als pedofilie en vinden dat ze vanwege die aanname homo's in elkaar moeten slaan en ze dwingen om te bekennen dat ze homo zijn om dat vervolgens op te nemen en op internet te zetten. De overheid doet daar vanzelfsprekend niets aan.

In dit Rusland worden  in februari 2014 de Olympische Winterspelen gehouden. Spelen waarin zo vals de verbroedering tussen landen en mensen centraal staat, een gotspe.
Nu is de sportwereld zelf ook niet zo gayfriendly, maar de openlijk homoseksuele sporters zouden bij monde van de Russische regering vrijgesteld zijn van bovenstaande wetgeving. Edoch de Russische minister van Sport, Vitaly Moetko, spreekt dat weer tegen: "Alle sporters vallen wel degelijk onder de Russische antihomowetgeving"

Boycotten die zooi, zou je denken, maar dat gaat zomaar niet volgens het Nederlands Olympisch Comité, zij gaan er heel naïef van uit dat ondanks de uitspraak van Moetko die vrijstelling nog steeds geldt. De belangen en grote bedragen die op het spel staan zijn dus belangrijker dan de mensenrechten. Hoewel ik me afvraag of er ook zo gereageerd zou zijn als er een antijodenwet, antimoslimwet, antizwartenwet of antiduitserswet zou zijn. Ik denk dat de wereldwijde verontwaardiging, heel terecht, niet te stuiten zou zijn.

Dus lieve mensen, het wordt vandaag heel mooi weer, geniet van een roze Amsterdam, wees er bewust van dat het hier kán en mág, denk ook aan anderen die net zoals jullie zouden willen leven maar die dat om zovele redenen niet kunnen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten