zondag 18 augustus 2013

Vier keer Lida Bond

In het najaar van 1969 had de George Baker Selection meteen met hun eerste single "Little Green Bag" een hit te pakken. Meerdere hits volgden, maar het echte grote succes kwam toen in 1974 zangeres Lida Bond (soms Bont) bij de groep kwam. Zeven top 5 hits op rij, waarvan er drie achter elkaar op nummer 1 kwamen, waaronder de wereldhit "Paloma Blanca". In 1978 besloot George Baker solo te gaan en hief de Selection op, om eind 1982 weer een doorstart te maken met enkele originele leden, maar in plaats van Lida was daar zangeres Nelleke Brzoskowsky. Die doorstart heeft nooit het grote succes van weleer kunnen evenaren.

Net zoals ik Annie Schilder als enige zangeres van BZN accepteerde, was de George Baker Selection zonder Lida Bond voor mij ondenkbaar. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik een zeldzaam in 2006 uitgekomen CD-boxje ontdekte op het wereld wijde web met de titel "De Hitalbum Collectie" van de George Baker Selection. Het bevat naast het eerste album uit 1970, wat trouwens nooit in de albumlijst heeft gestaan, maar waar de eerste hit op staat, alle vier de albums waaraan Lida heeft meegewerkt.
Nodeloos te zeggen dat ik dit bijzondere boxje direct besteld heb.

Van Lida Bond is sinds het uiteen vallen van de Selection niets meer vernomen, in één van mijn eerste blogjes uit april 2011 heb ik er al eens aan gerefereerd, en dat blogje is tot op de dag van vandaag één van mijn meest gelezen blogjes, omdat meer mensen benieuwd zijn over hoe het nu met Lida is en als ze haar naam als zoekterm intikken dan op dat blogje uitkomen.

Ik weet dat er een aantal jaar geleden op een lokale Amsterdamse zender een programma was over de George Baker Selection, maar dat Lida daar niet aan mee wilde werken. Ik denk dat het voor haar een gesloten boek is, en dat dienen wij te respecteren. Maar het zal voor haar toch stiekem wel een leuk idee zijn dat ze niet is vergeten omdat ze een onderdeel is van ons collectieve muzikale geheugen.

Ondertussen geniet ik van Lida uit de hoogtijdagen van de George Baker Selection.


NB. De foto waarnaar in de reacties hieronder wordt gerefereerd, heb ik verwijderd om dat het Lida niet was. Ze heeft me een foto gestuurd die ik heb geplaatst in het blogje: 
De naam is Bond. Lida Bond

14 opmerkingen:

 1. Heel bijzonder, Jammer dat ze niet bijvoorbeeld in Max te zien is

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Sudan

  Volgens mijn gegevens in dit Lida Bond
  Zeker niet en ze in ook geen lid van het vocaal ensemble.
  Dus zoek verder!
  Gr.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je bericht. Ze werd met naam en toenaam genoemd bij bovenstaande foto.

   Verwijderen
 3. Dit is DE Lida Bond inderdaad zeker niet.
  Op Volendam hebben een heleboel mensen dezelfde namen, dus dat zegt niks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die Lida toch! De Greta Garbo van Nederland! Maar het is haar goed recht om niet meer in de publiciteit te willen natuurlijk. U kent haar dus, wilt u haar doorgeven dat er nog veel mensen uit binnen,- en buitenland benieuwd naar haar zijn, dat kan ik zien aan de aantal keren dat m'n blogjes over haar worden bezocht. Ze zal het zelf misschien niet zo zien, maar ze behoord tot een dierbaar collectief jeugdsentiment van velen. Misschien vind ze dat toch wel leuk om te horen. :-)

   Verwijderen
 4. Is dit nou wel of niet de echte Lida? Wat een mysterie haha.

  Struinend door wat oude Baker-hits op YouTube (hij schreef soms best aardige nummers, vooral 'The Fisherman') nieuwsgierig geworden naar die Lida.

  Overigens was Nelleke ook best leuk, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk zelf van wel, maar Lida kan gerust de Greta Garbo van het Nederlands populaire lied genoemd worden. Ze heeft duidelijk geen behoefte om nog in de schijnwerpers te staan, en dat dienen we te respecteren, wat niet wegneemt dat de 2 blogjes over haar tot de meest gelezen behoren, zelfs uit het buitenland, en dat moet toch ook leuk zijn voor haar, dat haar jaren bij de George Baker Selection er zeer zeker toe gedaan hebben. Niks mis met Nelleke, maar ik vond de Selection na Lida niet meer hetzelfde, dat had ik ook met Annie en BZN. :-)

   Verwijderen
 5. De eerste jaren met Carola bij BZN waren nog best okay. Het ging pas 'mis' eind jaren '80, toen Tol en Tol de band verlieten en dus ook niet langer de nummers componeerden. Slappe hap als 'Yeppa' was het gevolg (sorry, mijn mening).

  Hopelijk krijgt Lida iets mee van deze niet aflatende aandacht. Lida, we snakken naar een teken van leven van je ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zal het vast wel weten, maar zoals gezegd, ze heeft er geen behoefte aan. Is ook prima.

   Verwijderen
 6. Met Lida waren de topjaren van de GBS. Wild Bird en The Fisherman zijn mijn favorieten. Altijd wat ondergewaardeerd geweest, die Bouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi allen, hier een teken van leven.
  Een foto van de eigen echte Lida Bond .
  Het gaat goed met mij, bijzonder dat er nog steeds mensen belangstellend zijn en mij een warm hart toe dragen.
  Fijn dat mijn bijdrage in de muziek jullie enig plezier
  heeft gebracht.
  Liefs, Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hierbij nog een vermelding, de foto hierboven ben ik inderdaad niet. Maar wil je wel een foto van mij doormailen.

  mvg.Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lida heeft mij een recente foto gestuurd, heel hartelijk dank daarvoor!! En die heb ik geplaatst in het blogje http://dutchaidan.blogspot.nl/2015/10/de-naam-is-bond-lida-bond.html

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik las op deze pagina dat er eens een reportageserie (soort van reünie) van de GBS op de televisie is geweest. Bent u of iemand anders toevallig in het bezit van het filmpje, misschien leuk om het op youtube te plaatsen. Eerlijk gezegd ben ik ook wel benieuwd hoe het tegenwoordig gaat met Jan Hop (drummer), Jacques Greuter (toetsenist), Martin Schoen (bassist) en George Thé (gitarist).

  BeantwoordenVerwijderen