zaterdag 31 augustus 2013

Voor Pampus liggen

Kent u die uitdrukking, thuis of op uw werk? Voor Pampus liggen, ik moest er aan denken toen ik met vrienden Harry, Rick en Christian de reis naar het kunstmatig aangelegde eiland Pampus maakte. Harry had toegangskaarten tot het forteiland gewonnen en ons uitgenodigd. We hadden geen idee wat te verwachten, maar Pampus versloeg de andere keuzes voor een prijs: Ponypark Slagharen (kinderen) en iets heel actiefs met klimmen en rennen. Zo rond half 11 hadden we afgesproken in het schilderachtige Muiden vanwaar de veerdienst vertrok richting het eiland.

De overtocht is ongeveer een kwartiertje voor we voet aan wal konden zetten op het kleine eiland waar één gezin woont wiens taak het is het eiland te bewaken tegen ongenode gasten en enig onderhoud te verrichten. Over de geschiedenis en bijna ondergang van het eiland kun je lezen in bovenstaand linkje. Belangrijk is dat Pampus zonder subsidie is behouden voor het nageslacht en je er een leerzaam bezoek aan kunt brengen. Bij aankomst wordt uitgelegd dat je het eiland via een gids kan ontdekken of dat je zelf over het eiland gaat dwalen, levend op de rand en avontuurlijk aangelegd zoals wij, kozen we vanzelfsprekend voor het laatste, maar eerst een bakje koffie met wat lekkers. Dit alles (rondleidingen en de catering) wordt gerund door een groep vrijwilligers.

Wij daalden nadien af in de catacomben van het eiland wat een wat troosteloze aanblik bood, en waar naast talloze zwaluwen ook vele duizenden, nou ja dan toch zeker honderden spinnen wonen. Maar er is ook een interactief gedeelte waar middels beeld en geluid en de onmiskenbare stem van acteur Jack Wouterse de geschiedenis van het eiland aanschouwelijk wordt gemaakt. Voor kinderen is er ook een soort speurtocht uitgezet. Wij vonden het in ieder geval erg leuk en ook leerzaam om op Pampus te zijn geweest.

Daarna weer de overtocht naar Muiden gemaakt waar we hebben geluncht en vervolgens het Muiderslot bezocht hebben, wat met name voor Rick erg leuk was, want die was er nog nooit geweest. En om de gezellige en leuke dag mooi af te sluiten hebben we gedineerd bij Buddhas in Leiden een Thais restaurant.


Rick, Chris en Harry net aangekomen op Pampus

Interactieve informatie

Het sprekende zwevende hoofd

Aidan, Rick en Harry terug op de boot.

Muiderslot

In het Muiderslot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten