donderdag 1 augustus 2013

Oude wijn in nieuwe zakken

Verblind door het losse joviale optreden van paus Franciscus, wordt alles wat hij zegt en doet als baanbrekend en vernieuwend ervaren. De man komt uit een land waar ooit een derderangs actrice zich omhoog heeft geneukt tot presidentsvrouw en een korte tijd dat land in haar greep hield met filmsterren gedrag totdat haar karma daar een eind aan maakte en het land verviel in een dictatuur waarin je van alles mocht denken maar niets mocht zeggen want dan kon je zomaar boven zee uit een vliegtuig gegooid worden.

Je mocht het dan wel niet eens zijn met het regime, maar je mocht er niets van zeggen. Je mag wel homoseksueel zijn van deze vrolijke paus, maar je mag het niet praktiseren. Ik zie een parallel.
Deze laatste uitspraak van Franciscus wordt als groot nieuws gebracht, maar dat is het niet, zo kijkt de katholieke kerk al jaren naar homoseksualiteit. Hij verzet zich nog steeds tegen het homohuwelijk, maar homoseksuele priesters die celibatair leven, daar heeft hij geen bezwaar tegen. Dat celibatair leven een persoonlijke keuze kan zijn van iemand maar nooit opgedrongen kan worden bewijzen de talloze zaken van kindermisbruik in de katholieke kerk. Dat zijn we ondanks het zand wat deze publiciteitsbewuste paus ons in de ogen wil strooien door zijn gezellige optreden nog lang niet vergeten, net zoals de moeders in Argentinië niet vergeten zijn hoe hun zonen en dochters door het regime zijn vermoord.

"Want wie ben ik om daar over te oordelen" zegt de witte jurk dan ook. Precies, doe dat dan ook niet. of zoals Wim Kan het ooit zei: "Als je het spel niet beoefend, bemoei je dan ook niet met de spelregels"
Hoe selectief acceptabel zijn houding tegenover homo's dan is, met zijn uitspraken over vrouwen heeft Franciscus zich juist dieper in de ouderwetse ideeën ingegraven. Hij ziet wel een grotere rol voor vrouwen in de administratie en het pastoraat, maar de deur voor priesterwijding blijft definitief dicht.

Ik ben erg voor geloven wat je wil, maar niet praktiseren, dus niet bidden, geen gebedshuizen, geen Vaticaan en vooral geen paus met celebrity-allures. Klinkt gek en belachelijk, hè? Precies.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten