vrijdag 23 augustus 2013

Jochie toch...

"Ach gut kijk dat ventje nou toch" denk ik steeds als ik Bradley Manning tussen die grote kerels zie lopen in z'n uniformpje. Hij krijgt 35 jaar cel omdat hij enige niet wenselijke waarheden heeft doorgespeeld aan Wikileaks. Ik geloof hem als hij zegt dat hij het goed bedoelde en daarmee een debat over de krijgsmacht en het Amerikaanse buitenlandse beleid wilde losmaken.

De Verenigde Staten met Obama voorop willen niet dat de rest van de wereld weet dat er daar net zo hard gelogen en bedrogen wordt en er net zoveel zand in ogen wordt gestrooid als in de zogenaamde 'schurkenstaten' waar ze zo graag naar wijzen. Iedereen wéét het wel, maar er mag niet met bewijs kracht bijgezet worden. Daarom krijgt Bradley zo'n belachelijk hoge straf zodat anderen die misschien ook iets in die richting van plan zijn worden afgeschrikt.

Zo fel als ze op klokkenluiders zijn, zo laks zijn ze als het gaat over militairen die mishandelen, dat wordt onvoldoende onderzocht en daders zelden gestraft. Ook zou de Amerikaanse krijgsmacht de hand in eigen boezem kunnen steken omdat ze iemand als Bradley Manning überhaupt in het leger hebben opgenomen nu steeds duidelijker wordt dat hij mentaal niet geschikt is om in een militair hiërarchisch systeem goed te kunnen functioneren vanwege diverse persoonlijke problemen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten