maandag 16 juni 2014

Herinnert U zich deze nog? #51

STEVE ROWLAND & THE FAMILY DOGG
"SYMPATHY"
1970
Aantal weken: 11
Hoogst positie: 1


Op zoek naar een nieuwe hit kwam Steve Rowland begin 1970 het nummer "Sympathy" tegen. Opgenomen door de groep Rare Bird, die bij dezelfde platenmaatschappij zaten als Family Dogg. Er werd een deal gemaakt dat de versie van Family Dogg niet gereleased zou worden in Engeland, om Rare Bird niet in het vaarwater te zitten. Zulks kon nog in het pre-download tijdperk. Voor deze release werd besloten om Steve Rowland apart te noemen, niemand weet meer goed waarom dat was. Het werd een grote hit op het Europese vaste land. Engeland maakte pas kennis met de versie van Famlily Dogg toen het nummer in 1972 op hun tweede een laatste album stond.

Family Dogg heeft maar zo'n vijf jaar bestaan, het was een studiogroep die slechts éénmaal live heeft opgetreden, op een muziekfestival in Ljubljana. De groep bestond de eerste drie jaar uit Steve Rowland, Albert Hammond, Mike Hazlewood en twee zangeressen. De rij zangeressen lijkt welhaast eindeloos, waarvan er één niet onvermeld mag blijven: Ireen Sheer. Zij heeft vanaf 1973 tot op heden een bloeiende carrière in Duitsland als schlagerzangeres. Ze heeft 3 keer aan het Eurovisie Songfestival meegedaan, in 1974 en 1985 voor Luxemburg en in 1978 voor Duitsland.

Na deze single gingen Albert Hammond en Mike Hazlewood naar Amerika en in 1972 maakt Steve Rowland als Family Dogg met een nieuwe mensen een doorstart met het album "The View From Rowland's Head". Het kon het grote succes van eind jaren 60 niet meer evenaren, in 1976 probeerde hij het nog één keer met de single "Uptown Uptempo Woman", maar daar eindige het Family Dogg verhaal dan echt. 

De drie heren bleven nummers schrijven voor anderen, waar ze heel succesvol mee waren en Albert Hammond is daarnaast nog een prachte solocarrière begonnen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten