dinsdag 3 juni 2014

Onverwacht rolmodel

Onze voormalige vorstin Beatrix blijkt een onverwacht rolmodel, en dan niet vanwege haar vintage kapsel of kleding met vierkante schouders en driekwart mouwen, maar sinds haar aankondiging in januari 2013 van haar abdicatie is er in staatshoofdenland een trend gezet. Achtereenvolgens legden de staatshoofden van Vaticaan, Belgiƫ en binnenkort ook Spanje hun functie neer ten behoeve van een nieuwe jongere generatie.

Nou ja, bij Vaticaan kwam er een ander oud besje voor in de plaats, het enige jonge wat ze in die kringen kennen is er om te misbruiken, maar zowel koning Albert II als koning Juan Carlos vonden dat hun troonopvolgers het roer moesten overnemen om met een andere frisse kijk de functie van staatshoofd te gaan vervullen. In Nederland is het heel gebruikelijk, maar in de andere gevallen is het vrij uniek te noemen dat ze vrijwillig terug traden en moesten er zelfs wetten voor worden aangepast.

Was dit het of zijn er meer staatshoofden die hier wel oren naar hebben, alle ogen zijn natuurlijk gericht op de 132 jarige koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, die al sinds mensenheugenis op de troon zit en als het zo doorgaat een hele generatie overslaat voor de troonsopvolging.
We zullen het zien.

Beatrix
Benedictus XVI


Albert II

Juan Carlos

Elizabeth II

Geen opmerkingen:

Een reactie posten