maandag 21 september 2015

In Memoriam: Jackie Collins

In 1968 publiceerde schrijfster Jackie Collins haar eerste boek, "The World Is Full Of Married Men". Er was meteen controverse want het boek mocht in Australië en Zuid Afrika niet worden uitgebracht. Jackie bleef gewoon doorschrijven in het genre van rijke mensen en hun seksuele escapades, en heeft in totaal 32 titels die in 40 talen zijn vertaald geschreven. Haar doelgroep waren de lezers die jaren later de veel explicietere "Vijftig Tinten Grijs"-reeks van E.L. James omarmden. Er kan gerust gesteld worden dat Jackie het pad hiernaartoe geplaveid heeft.

Het heeft haar geen windeieren gelegd, in totaal zijn er wereldwijd zo'n 500 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht en was ze de op vijf na rijkste Britse auteur. Ook zijn er van verschillende van haar boeken films en TV-series gemaakt. Hoewel ze in 1960 tot Amerikaanse was genaturaliseerd en er ook woonde, bleef ze ook haar Britse nationaliteit houden. Jackie is twee keer gehuwd geweest en heeft drie kinderen en zes kleinkinderen.

19 September is ze overleden aan de gevolgen van borstkanker. De ziekte heeft ze zes jaar lang voor zichzelf en haar naaste familie gehouden. Negen dagen voor haar overlijden was ze van Los Angeles naar Londen gereisd om te verschijnen in een talkshow. Jackie is 77 jaar geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten