donderdag 10 september 2015

In Memoriam: Joost Zwagerman

Het was het nieuws van de dag gisteren, de zelfgekozen dood van auteur Joost Zwagerman. Er is niets wat ik hier kan schrijven over de man wat al niet is gezegd door de mensen die hem kenden, met hem hebben gewerkt en van hem hielden, die zijn werk in alle facetten en disciplines roemen en nu ieder op zijn of haar eigen manier deze schok moeten verwerken.

Toen ik net in de boekenwereld kwam waren daar natuurlijk de oude literaire meesters, maar Joost debuteerde toen ik het boekenvak nog aan het leren en het verkennen was, een frisse wind, zijn eerste roman "De Houdgreep" in 1986 werd door Vrij Nederland uitgeroepen tot 'het meestbelovende debuut sinds jaren'. Dat bleek een goede voorspelling, naast 10 romans, waaronder het boekenweekgeschenk in 2010, publiceerde Joost ook 9 dichtbundels en een kleine 20 non-fictie titels waaronder de laatste "De Stilte Van Het Licht" gisteren op zijn dag van overlijden uitkwam.
Ook was hij regelmatig op TV te zien in verschillende programma's, o.a. in "De Wereld Draait Door", waar hij vol passie schilderijen besprak en uitlegde.

Ik vond hem leuk in een programmareeks "Favoriete Schrijvers" uit 1992, waar twee auteurs elkaar en elkaars werk bespraken. Het waren bijzondere combinaties, Joost werd gekoppeld aan Lenie Saris, de Barbara Cartland van de lage landen die meer dan 100 boekjes (liefdesromannetjes) heeft geschreven. Joost stapte op Lenie af en zei met een olijke lach: "Zo, dus u bent de beroemde Lenie Saris van die vele boekjes." Het werd een hartelijk gesprek waarin Lenie Joost wat vermanend toesprak over de explicite erotische scenes in zijn boeken.

Joost leed aan depressies en had de ziekte van Bechterew (ontstekingsreuma) in vrij heftige mate. Joost was gescheiden en had 3 kinderen. Hij is 51 jaar geworden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten