donderdag 3 september 2015

In Memoriam: Wayne Dyer

Twee boeken van Dr. Wayne Dyer hebben mij inzicht gegeven in mijn eigen functioneren en dat van anderen: "Niet Morgen Maar Nu" ( Your Erroneous Zones) en "Het Heft In Eigen Handen" (Pulling Your Own Strings). Ik had deze boeken  nodig om er op die manier achter te komen dat ik gedrag vertoonde die me tot slachtoffer van situaties maakte en dat ik door me los te maken van de druk en manipulatie van mijn omgeving (familie, vrienden, superieuren, etc) het kon veranderen naar zelfbeschikkend gedrag waardoor ik mijn leven zèlf ging leiden en verantwoordelijkheid nam voor de keuzes die ik maakte.

Sommige mensen hebben dat van nature, ik heb het moeten leren om 'nee' te zeggen, mijn grenzen aan te geven, dat mijn mening er (voor mezelf) ook toe doet, niet in een 'slachtofferrol' blijven hangen maar er iets aan doen of anders niet zeuren. En waar Wayne voor waarschuwde in zijn boeken gebeurde ook; mensen accepteerden de veranderde Aidan niet. Ik zei dus plotseling 'nee', en men begon me schuldgevoelens aan te praten, want dat waren ze niet gewend en het kwam ook wel erg onhandig uit dat ik me niet meer liet manipuleren. Het was vaak confronterend om te lezen dat je zelf verantwoordelijk bent over hoe anderen je bejegenen, dat assertief zijn niet betekent dat je dan anderen maar moet gaan manipuleren, dat je dingen ook lààt gebeuren en daar niet per definitie een ander de schuld van moet geven.

Het is slechts een klein voorbeeld van wat hij allemaal heeft behandeld in die boeken (hij heeft er natuurlijk veel meer geschreven dan deze twee). En een echt zelfverzekerd mens die overal nadrukkelijk zijn mening laat horen zal ik nooit worden, en om eerlijk te zijn vind ik mensen die dat doen ook helemaal niet zo plezierig, iedereen kent ze wel ze spreken vaak vrij luid en op een toon die geen tegenspraak duldt. Ik voel me er prettiger bij door twijfel te houden en meer de nuance en het begrip op te zoeken, en niet de confrontatie. Meer op de achtergrond mijn keuzes maken dan in het volle licht, bij wijze van spreken staand op een sinaasappelkistje, mijn visie prediken, en in gezelschap blijf ik het kat-uit-de-boom-kijk type die zich zoveel ie voor zichzelf kan verantwoorden aanpast.

Toch heb ik veel aan de boeken van Wayne gehad, en zijn ze onlosmakelijk met mijn leven en ontwikkeling verbonden. Op 29 augustus is Wayne op 75 jarige leeftijd overleden, waarschijnlijk aan de gevolgen van leukemie, maar dat is niet bekend gemaakt. Hij is drie keer getrouwd geweest en heeft 6 kinderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten