zondag 20 september 2015

In stijl

Een combinatiedagje had ik er gisteren van gemaakt. Samen met Rick en Christian was ik geïnviteerd bij vriend Harry in het veelgeplaagde Alphen aan den Rijn om daar in stijl te dineren. Harry's stijl welteverstaan en dat staat altijd garant voor heerlijk eten, oogstrelende opgemaakte tafel met bijzonder serviesgoed en verrassingen, daarnaast had ik op het wereld wijde web ontdekt dat in Boskoop een zaak was gevestigd waar onderdelen van het Petrus Regout pastel servies te koop waren.

De zaak heet In Stijl en op de website werd medegedeeld dat de winkel weliswaar op vrijdag- en zaterdagmiddag is geopend, maar dat het was aan te bevelen dat nog wel even bij de eigenaar te checken i.v.m. vakanties of veilingdagen. Ik nam dat ter harte en had van de week even gemaild waarop ik een heel vriendelijke en uitgebreide mail terug kreeg, de winkel was open, maar tevens werd er gewag gemaakt van het feit dat er juist die zaterdag in Boskoop een jaarmarkt aan de gang was en parkeren op een andere plek diende te gebeuren dan normaal gebruikelijk.

Heel blij-blij met de Tom Tom in dit soort gevallen want ik was nog nooit in Boskoop geweest, en nu pikte ik ook zomaar de jaarmarkt mee! Ik stelde me er iets heel pittoresks bij voor, oud-Hollandsche gebruycken, spelletjes uyt grootmoeders tied, scharensliepen en klompen maken of iets dergelijks, die gedachte bleek ver bezijden de waarheid. Maar eerst natuurlijk de winkel In Stijl, de reden van mijn tocht naar Boskoop. De voorraad en diversiteit van deze winkel zijn overweldigend, gelukkig heeft de vriendelijke eigenaar Arjo alles groepsgewijs gepresenteerd en kon ik zo het hoekje met pastelservies vinden. Daar was al een dame in aan het snuffelen die duidelijk al wat langer hiermee bezig is, ze wees me op bepaalde dingen en vooral dat er heel veel verschillende soorten zijn uitgebracht, met merkjes (California, Royco) of met een smalle gekleurde rand i.p.v brede. Ik vond er 4 diepe borden zoals ik ze wil zonder merkje en met brede rand. daar hoef ik nu alleen nog roze en lichtgeel van. Platte borden schijnen het moeilijkste te zijn, maar zo heeft een mens wel weer een doel in het leven.

Daarna mezelf even op de jaarmarkt begeven, maar daar was niets pittoresks aan. Vette bakluchten, kraampjes met rommel, ontzettend lawaaierige muziek door diverse hoempa-orkestjes. Ik zag wel verschillende leuke geveltjes maar die gingen nu schuil achter de kraampjes en vlaggetjes. Ook meende ik, toen ik de lokale bevolking zo eens aanzag, enige gelijkenis met Volendam te bespeuren vanwege het wat inteeltueuze voorkomen, maar dat kan geheel en al aan mijn perceptie liggen natuurlijk. Wel heb ik bij 'T Keldertje een heerlijke salade als lichte lunch gegeten en voor later bij de koffie bij een ambachtelijke bakker voor na het diner bij Harry vrolijk uitziende petit fours gekocht.

Van Boskoop naar Alphen aan den Rijn is maar een klein stukje, dus kwam ik op tijd bij Harry aan waar Rick en Chris al snel volgden. Het was weer erg leuk met elkaar en Harry had zich wederom overtroffen, en had zelfs gelamineerde menukaartjes gemaakt, met de afbeelding van zijn theezakjesafdruipbakje er op, de reden van dit bacchanaal. Wij hebben de gewoonte dat álles een reden is om een etentje te geven, dus een nieuw theezakjesafdruipbakje is een reden zo goed als elk andere. We hadden als amuse een koud soepje met brood en smeerseltjes, daarna venkelsalade met kaas, en als hoofdgerecht Mexicaanse ovenschotel met diverse bijgerechtjes. Voor het toetje kregen we een pakje uitgereikt waar we een spork (lepel/mes/vork in één), een kiwi mes/lepel en een aardbei ontkroner in vonden. Dit laatste naar aanleiding vanwege mijn lofzang over dit onmisbare keukengerei die bij velen onbekend is. Wij konden onze zojuist ontvangen geste direct gebruiken bij de keur aan fruit, ijs en slagroom die Harry op tafel had gezet, daarna nog koffie met de petit fours en een ieder zal begrijpen dat wij zeer voldaan waren. Het was in alle opzichten een stijlvolle dag.

In Stijl, de etalages geven al aan hoe ruim gesorteerd deze winkel is.

De nieuwste pastel-aanwinst: diepe borden in oker, groen, blauw en grijs.

Mooi pand in Boskoop.

De Gouwe.

Lokale kerk.
Jugendstil  pand.


Aan het diner met Chris, Rick en Harry.

Spork, kiwi mes/lepel, aarbei ontkroner
en de bijzondere menukaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten