vrijdag 12 mei 2017

Herinnert U zich deze nog? #106

CONNY VAN DEN BOS
"'T IS GENOEG"
1965
Geen hitnotering
Op het songfestival als 11e geëindigd van 18 deelnemers


Naast songfestivalweek is het deze week ook de week van de in 2002 overleden Conny Vandenbos, en is het een mooie gelegenheid om die twee gegevens vandaag eens te combineren. Afgelopen zondag beleefde een omvangrijk project betreffende haar muzikale erfenis zijn apotheose. Toen werd een cd box met haar gehele oeuvre officieel ten doop gehouden. Jarenlang hadden Marc Bijlsma en Rop Janze zich daarvoor ingezet, maar liep het steeds spaak op onwelwillende platenmaatschappijen, tot nu in het jaar dat Conny 80 jaar zou zijn geworden de neuzen opeens dezelfde kant opstonden, en de box middels crowdfunding werd gefinancierd.

Ook voor songfestivalliefhebbers een box om te willen hebben, want jarenlang was het lied waarmee Conny in 1965 voor Nederland meedeed, "'T Is Genoeg", die op vele compilaties is te vinden de hernieuwd opgenomen versie uit 1968. Marc kwam tijdens het doorspitten van alle mastertapes er achter waarom dat was. De originele opname uit 1965 was er niet meer, maar die was niet zomaar zoekgeraakt. In Nederland springen we niet zo heel zorgzaam om met ons culturele erfgoed, zo zijn er vele iconische tv-series gewoon gewist om de banden nog een keer te kunnen gebruiken. Iets vergelijkbaars is ook met Conny's "'T Is Genoeg" gedaan. Ze hebben haar stem van de muziekband gewist om haar het lied als "It's Enough" in het Engels opnieuw te laten inzingen. Vervolgens is die versie nooit uitgebracht, maar was nog wel in de archieven te vinden. De techniek staat natuurlijk voor niets, dus zijn op de box van haar songfestivalbijdrage zowel de originele versie uit 1965, de nieuwe opname uit 1968 als ook de nog nooit eerder uitgebrachte Engelse versie te vinden, en een live versie uit 1999, waar Conny in de tekst is getransformeerd van 'jonge' naar 'rijpe' vrouw. 

En hoe was het nou in 1965? Conny (toen nog van den Bos) mocht het festival openen met een voor die tijd best vooruitstrevend lied met een vrij strijdlustige tekst. Dat het Eurovisie Songfestival langzaam aan het veranderen was, werd ook duidelijk door de winnares van dat jaar, France Gall, die namens Luxemburg het popliedje "Poupée De Cire Poupée De Son" zong. Het songfestival was niet meer het statische gebeuren waarin zangeressen met veel pathos in een terlenka avondjurk gedragen chansons ten gehore brachten. Conny op haar beurt was alleen maar bezig met, zoals ze dat zelf noemde, 'die vreselijke kapper uit Napels' die haar haar afschuwelijk had gekapt. 

De prachtige oeuvrebox van Conny Vandenbos met op 15 cd's alles wat ze heeft opgenomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten